Jubileumi Egyetemi Sportnap!

Közös ünneplésre készül a 10 éves PTE Sportiroda és a 100 éves PTE PEAC! Szeptember 9-re egy jubileumi egyetemi sportnapot szerveznek Pécsett, a Széchenyi téren: délelőtt a Fuss a rákgyógyításért program jegyében lehet jótékony célért futni, sétálni, vagy akár kutyát sétáltatni délután a centenárium jegyében a sportágválasztó és egyéb szórakoztató sportprogramoké lesz a főszerep. A napot utcabál zárja majd.

PTE Sportiroda 10
„2013. szeptember másodikán indult a PTE Sportiroda” - tájékoztat Hári József, az egység vezetője. “Emlékszem, egy korábban raktárnak helyiségben kaptunk helyet, és onnan sikerült felépítenünk Magyarország egyik legjobb sportirodáját, melyre méltán lehetünk büszkék. Az országos egyetemi, valamint a nemzetközi eredményeink alapján tavaly - és ahogy a pontszámokat számolom -

várhatóan idén is a Pécsi Tudományegyetem a legjobb a MEFOB összetett országos listáján”

- szögezi le Hári József. Az évről évre elnyert rangos országos helyezés mellett - melyben kifejezetten a sportra szakosodott intézményt is maga mögé utasít a PTE! - a pécsi kezdeményezésre létrejött Sportirodák országos találkozójának összegzése is alátámasztja az elmondottakat.

Sárkányhajózás 2016-ban, Orfűn
A Sportiroda feladata azonban a versenysporton is túl nyúlik: „Amellett, hogy a PTE-hez kötődő sportolókat támogatjuk, egyebek között a magyar és nemzetközi versenyeik teljes logisztikáját biztosítjuk, magunk is szerveztünk sporteseményeket, illetve életre hívtunk a PEAC keretében működő olyan szakosztályokat is, mint amilyen a parasport, a sárkányhajó vagy a futsal. Szabadidősportos eseményeinket a PTE minden polgára látogatja a nemzetközi és magyar hallgatóktól kezdve az oktatókon át a dolgozókig. Számos példát tudok e kapcsán felsorolni, de talán elég a tekeestékre, a kocsmasportok éjszakájára vagy akár a túrákra gondolni. Tavasszal horgászversenyt is szerveztünk, idén ősszel országos darts versenyre készülünk.


Sportok éjszakája 2018-ban 
Ami a Sportiroda csapatát illeti: 3-4 főből áll, de stabilak vagyunk! Orosz Gábor kollégám a kezdetektől erősíti a szervezetet, Halmos Zoárd kicsit később csatlakozott hozzánk, és kisebb-nagyobb kihagyásokkal a 2000-től önálló projektként működő Táncoló Egyetem koordinátora, Bánkyné Perjés Beatrix is a csapatunkkal dolgozik.
Van, amikor “felkapottak” vagyunk, de van, amikor úgy érzem, talán méltatlanul is viselkednek irányunkban, pedig azt gondolom,

a PTE sportélete, és ez a fajta szolgáltatás, melyet maroknyi csapatunk a többezres egyetemi polgárságnak és versenysportolóinknak nyújtani tud, komoly szereppel bír a PTE hazai és nemzetközi láthatósága szempontjából is.

Ősztől várhatóan újraszerveződik az egységünk, amitől erősödést várok. A programok sokszínűsége és mennyisége miatt szükséges, hogy anyagi szempontból nagyobb keretből gazdálkodhassunk és megvalósíthassuk komolyabb terveinket - a modellváltásnak köszönhetően úgy látom, erre most lesz lehetőségünk.”

PTE PEAC 100
A 100 éve az egyetemi sportot szolgáló PTE PEAC ügyvezető elnöke, dr. Ács Pongrác így fogalmazott a jeles évforduló kapcsán: „A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club 1923-ban azzal a céllal jött létre, hogy a biztosítsa a hallgatók szervezett sportolási lehetőségét.

A PEAC ezalatt a 100 év alatt végig a pécsi egyetemi hallgatók állandó partnere volt és a célja, víziója, hogy az elkövetkező 100 esztendőben is az legyen.

Ahogy hazánk sportélete, úgy a PEAC is folyamatosan fejlődött, a kezdeti csak egyetemistákra fókuszáló kis egyesületből mára egy 1300 fős tagsággal, 18 szakosztállyal rendelkező, államilag elismert kiemelt vidéki sportegyesületté vált.

A PTE PEAC asztaliteniszezői idén, Chengduban
Az Egyesület a PTE életpályamodell egyik kiemelt pillére lett, hiszen már számos olyan sportolóval rendelkezik, akik kisiskolás koruk óta a PEAC tagjai, mely mellett jelenleg az egyetem oktatói, vezetői.  A fekete-fehér sportklub jelmondata a következő: „Tudás és Sport”, melynek szellemében az egyesület célja kettős, mondhatni kettős életpálya, hiszen a kiemelkedő sportteljesítmény mellett a sportolókat a kiemelkedő tanulmányi teljesítményre sarkalljuk. Bízunk benne, hogy a 100 éves egyesületünk szeptember 9-i sportnapján minél többen választanak minket, és a PEAC mellett elköteleződött új sportolók minél nagyobb sport és tanulmányi sikereket érnek el.”

Jubileumi Egyetemi Sportnap
Szeptember 9-én valósul majd meg a

Fuss a rákgyógyításért! program, melyről ezen a linken érhetők el a pontos részletek!

A délután folyamán 13:30-tól indulnak egésznapos programok: PTE PEAC sportágválasztó,  Egészségsziget és Gyermeksziget.
A színpad műsora pedig:

13.30-14.30 Tamás Éva Játéktára (gyermekkoncert)
14.45-15.45 Dr. Elbert Gábor és barátai pódiumbeszélgetése
16.00-17.45  Zeneszüret Fesztivál és a PTE Táncegyüttes zenés-táncos showműsora
18.00-19.30 Nihil Chips koncert / Eszék–Pécs jubileumi futás eredményhirdetése
19.40-20.00 A nyári egyetemi versenyeken járt sportolók színpadi köszöntése
20.00.22.00 Harold- Retró utcabál
22.00-22.10- Meglepetés!

A délutáni programok még regisztrációhoz sincsenek kötve, ingyen látogathatók!

Eszék–Pécs futás
Különleges programelem is a nap része lesz, erről Hári József, a PTE Sportiroda vezetője ad tájékoztatást:„50 éve testvérvárosa Eszék Pécsnek. A PTE Nemzetközi Igazgatóság kérte fel a Sportirodát arra, hogy szervezzünk egy közös, sportos eseményt. Mivel a két város viszonylag közeli, egy futást koordinálunk, melynek keretében mindkét intézményből 50-50 futó teljesíti majd a 100 kilométeres távot.


A Szentháromság tér Eszéken
A rajt az eszéki Szentháromság térről indul majd, a befutó pedig Pécsen lesz, a sportolók a jubileumi Sportnap második felében érnek majd be a pécsi Széchenyi térre. A táv alatt természetesen a futás eredményét is monitorozzuk majd, de bárki is futja majd a legjobb és a második legjobb időt, mind eszéki mind pécsi részről ugyanolyan barátságserlegre számíthatnak a sportolók.
Az Eszék–Pécs évfordulós futás a PTE Centenáriumi ünnepi programsorozatának is része.”

Kategória: