PTE Tájoló: "Irány a Jakab-hegy!"

Időpont: 
2020.10.10. 09:30
Helyszín: 
Éger-völgy

Október 10-én kerül megrendezésre a PTE Tájoló túrasorozat első állomása "Irány a Jakab-hegy!" elnevezéssel. A programsorozat jó lehetőséget ad az egyetemi polgárok számára a kellemes fizikai kihívás mellett ismeretterjesztésre, a mecseki túraútvonalak és a Pécs környéki kistelepülések történelmi, földtörténeti megismerésére is.

A túrasorozat állomásai a járványügyi helyzetre való tekintettel kis létszámmal kerülnek megrendezésre, ezért érdemes időben elvégezni az események előregisztrációit. 

Regisztráció: október 5-től itt az eseményen belül - az ismertető után az oldal alján található űrlapon- elvégezhető. (Az oldalra történő BEJELENTKEZÉS UTÁN végezhető el a regisztráció.)

Jelentkezési határidő: október 9.

"Irány a Jakab-hegy!" túra részletei:

Túra útvonala: Éger-völgy - Éger-tető -- Babás szerkövek - Zsongor-kő - Jakab-hegy - Farkas-forrás- Éger-völgy

A túra hossza: 13,5 km

A túra időtartama: 6-6,5 óra (beiktatott 45-50 perces pihenővel a Jakab-hegyen)

Szintkülönbség: 430 m

Javasolt életkor: 6 éves kor felett (fizikai állóképességtől függően)

Maximális létszám: 30 fő

Javasolt ruházat: túrabakancs ajánlott (esetleg kényelmes sportcipő), a mozgást nem akadályozó, strapabíró túranadrág/kényelmes nadrág, réteges, az időjárásnak megfelelő felsőöltözet, legalább egy kisméretű hátizsák

Egyéb kiegészítők: kulacs (az út során nincs vízvételi lehetőség, ezért vigyünk magunkkal elegendő folyadékot), szendvicsek, gyümölcs, esetleg csokoládé, szőlőcukor.

Túra kezdete: Október 10. 9:30 (arra kérünk minden résztvevőt, hogy legkésőbb az indulás előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre).

Kiindulópont: az Éger-völgyi parkerdő bejáratánál lévő parkoló Pécs Magyarürög nevű városrészében. Megközelíthető a Pécsről Orfű felé tartó műútról. Tömegközlekedéssel: a 24-es autóbusszal a városközpontból (Árkád, Autóbuszállomás) 20 perc alatt, Égervölgy megállónál kell leszállni.

A túra jellege: Kényelmes útvonalon, nem megerőltető emelkedőkön és lejtőkön, jól jelzett ösvényeken halad a túra. Egyetlen komolyabb emelkedő van a Babás szerkövektől felfelé a Jakab-hegy fennsíkjára.

Túra leírása: Indulás Éger-völgyi parkerdő bejáratától az Éger-völgyi tó felé, Mohosi Kis-kút érintésével Éger-tetőre. Utána a Panoráma úton haladunk egészen a Babás szerkövekig.  Tehetünk egy kis kitérőt tovább haladva a 200 m-re található Jubileumi keresztig. Majd visszatérve az eredeti útvonalra, a Sasfészek nevű helyet elhagyva rövidesen felérünk a Jakab-hegy (592 m) fennsíkjára. Rövid kitérőt teszünk a Zsongor-kő vörös sziklakilátójához, majd tovább haladunk a magyar alapítású pálos rend kolostorának romjaihoz. Itt kb. 45-50 perces pihenőt iktatunk be, mely során lehetősége lesz a túrázóknak a tűzrakó helyen szalonnasütésre, elfogyaszthatják uzsonnájukat. Visszafelé a Négy Barát-forrást elhagyva, a bővizűbb Farkas-forrás mellett haladunk. A túra végén az Éger-völgyi-tó bal partján jutunk vissza a parkolóba.    

Kategória: