Doki szerint él még a remény

Dr. Horváth Zsoltot sokan az m4 sportcsatorna szakértőjeként ismerik, de azt már talán kevesebben tudják róla, hogy „Doki” becenevét annak köszönheti, hogy Pécsett szerzett jogász diplomát, tehát a Pécsi Tudományegyetem alumnija. Őt kérdeztük a labdarúgó Eb kapcsán a magyar válogatott eddigi teljesítményéről, megmaradt esélyeiről, és arról, melyik válogatott, illetve játékos okozott eddig számára kellemes meglepetést a kontinenstornán, és melyik okozott csalódást.

Dr. Horváth Zsolt gyakran értékeli a mérkőzéseket Berkesi Judit oldalán az m4 sportcsatornán (fotó: Horváth Zsolt Facebook oldala)

Mindenekelőtt azzal kell kezdenem – vág bele a közepébe „Doki” -, hogy nem értek egyet a Marco Rossit a napokban érő kritikus hangokkal. Ő építette fel ezt a csapatot, és neki köszönhetjük az eddigi sikereket is. Azt gondolom, hogy az eddigi két mérkőzésen, főleg a Svájc ellenin kiütközött az, hogy több kulcsjátékosunk – leginkább a védelemben – kevés játékpercet kapott a klubjában a tavasszal. Várható volt, hogy egy erős svájci válogatott ellen ez vissza fog ütni. A németek elleni meccs már sokkal jobban nézett ki magyar szempontból, de azt azért látni kell, hogy a német válogatottban csupa olyan játékos szerepel, aki a saját posztján világklasszis. A mi válogatottunknak viszont nem ez az erénye, hanem a harcosság, az egységesség. De reálisan nézve két góllal jobb jelenleg a német csapat, ami – talán meglepő lesz, amit mondok – az elmúlt tíz év legerősebb nationalelfje.  

Nincs ugyan már jelentősége, de kíváncsi vagyok a véleményedre, mert eléggé ellentétes szakvéleményeket hallhattunk, olvashattunk erről szerda este óta. Véleményed szerint szabálytalanság előzte meg az első német gólt?

Erről az a véleményem, hogy ha ugyanez a párharc Gündogan és Willi Orban között a szögletzászlónál zajlik, a partjelző oldalán, tízből tíz partjelző felemeli a zászlaját, és lelkesen lenget, hogy kifelé szabadrúgás, vagyis kosárnyelven szólva támadófault történt. Miért esne ugyanez a szituáció más megítélés alá a kapu előterében?

Szabálytalan volt Gündogan, vagy sem? (fotó: AFP)

Lesz még egy csoportmeccsünk, a skótok ellen. Látsz még arra reális esélyt, hogy továbbjuthat a magyar válogatott a csoportkörből?

Igen, látok. Sőt, ha számokat kellene mondanom, 60/40-re győzne nálam a továbbjutás a kieséssel szemben. Mindezt annak ellenére mondom, hogy a skót válogatott borzasztóan erős, sokkal erősebb, mint azt sokan gondolják. 4-5 Premier League játékosuk van, többen játszanak a spanyol és a skót bajnokságban is. Nehéz lesz, de megfelelő koncentrációval, és hatékony helyzetkihasználással le lehet győzni őket. Utána pedig jöhet a számolgatás, és a drukkolás, hogy legyenek kétpontos harmadik helyezettek is…

Melyik nemzeti tizenegy okozott számodra eddig kellemes meglepetést, és melyiktől vártál többet?

A szerbektől egyértelműen sokkal többet vártam. Hihetetlenül erős a keretük, gyakorlatilag nincs olyan posztjuk, ahol ne olyan játékos játszana, aki a klubjában meghatározó szerepet tölt be. Ehhez képest nem sokat mutattak eddig, és szerintem óriási blama lenne a számukra, ha már a csoportkör után csomagolniuk kellene. A másik oldalra pedig a spanyol válogatottat helyezném:

„atomfocit” játszanak, nem hagynak teret és levegőt az ellenfelüknek, és folyamatosan bennük van a gólszerzés lehetősége.

Egyelőre őket látom a legjobb formában lévő csapatnak.

Játékos, akár pro, akár kontra?

A németeknél Musiala fantasztikus formában van. Mind a skótok, mind pedig az ellenünk játszott mérkőzésen látszott, hogy gyakorlatilag lehetetlen őt megállítani. Ha az első emberen átcselezi magát, márpedig általában átcselezi, a következő védőknek már szinte semmi esélyük nincs egy lendületből érkező Musialával szemben. A negatív oldalra nem emelnék ki külön senkit, de ahogy említettem, a szerbek csapatként szerepeltek le eddig, nem csak egyénenként.

Jamal Musiala kitűnő formában játszik eddig az Eb-n (fotó: Sport Bild)

Visszatérve a skótok elleni meccsre: képzeljük el, hogy Te vagy Marco Rossi, és vasárnap este van, a mérkőzés előtti percekben vagyunk. Mit mondanál a játékosoknak?

Az biztos, hogy nem erőltetném a dominanciát. Ez a skót válogatott egy fizikálisan nagyon erős csapat, így ledominálni őket nagyon nem egyszerű. Én inkább a kontratámadásokra és a pontrúgásokra apellálnék, azokkal zökkenteném ki őket a játékukból. És hogy mit mondanék? „Egy ország titeket néz ma este. Tudjátok az elmúlt évekből, mit jelent a magyaroknak, milyen szívdobogtató, ha ti jól szerepeltek. Ezért küzdjetek most is!”

Horváth Zsolt sok örömet szerzett anno a pécsi szurkolóknak (fotó: pmfc.hu)

Dr. Horváth Zsolt a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Ezt követően ragadt rá a „Doki” becenév. Labdarúgóként a PMFC, az MTK és a DVSC játékosa volt, ez idő alatt számos gyönyörű gólt szerzett a labdarúgó NB1-ben, összesen 119 első osztályú mérkőzésen 21 gól fűződik a nevéhez. 28 évesen szívműtéten esett át, és orvosi tanácsra a profi labdarúgással fel kellett hagynia. Ezt követően megalapította a PFAgency játékosügynök cégét, mellyel számos ismert hazai labdarúgó pályafutását egyengeti. Mellette az m4 sportcsatorna állandó szakértője, és ügyvédként is tevékenykedik.

A címlapfotót 12 évvel ezelőtt készítette Csortos Szabolcs a PTE Alumni magazinja számára.

Horváth Zsolt PMFC-ben szerzett góljairól a pmfc.hu készített egy videós összeállítást:

Kategória: