Breakness

Filkóházi Zoltán breaktánc-világbajnok volt, az Enemy Squad csoportban táncolt, 1995 és 2012 között külföldön dolgozott a showbizisz világában, szerepelt cirkuszokban, varietékben, tévéfelvételeken. Ma már csak Magyarországon vállal fellépéseket, inkább oktatással foglalkozik, személyi edző és csoportokat is vállal és a PTE Táncoló egyetemén is tart kurzust.

Mi az a breakness?
A fitness és a break tánc ötvözete. Megpróbáltam fitness alapokra építeni a tánclépéseket, az erőnlétet, az állóképességet erősíthetjük vele, de éppúgy nyújtunk és relaxálunk is. Az átlagember is képes elkezdeni a breaknesst, nem kell hozzá breaktáncosnak lennie, pár alkalom után el lehet sajátítani a lépéseket.


Milyen mozgássorok ezek? Nem helikopterezni kell ugye?

Dehogy is. Egy négy-öt perces bemelegítéssel indítunk az órán, amelyben már vannak electric buggies elemek, popping és pantomim, serkenteni igyekszem a hallgatóim izolációs képességét, azaz, hogy részletesebben is képesek legyenek elkülöníteni a mozgásuk táncelemeit. Ezután egy kardió rész következik. A magasabb pulzusszámban felmelegedik a test, és képesek leszünk a nehezebb gyakorlatokra, ilyenkor tánclépéseket használunk, megadott ritmusra, megadott tempóval. Aki nem szeret futni, teniszezni, ugrálókötelezni, annak érdemes kipróbálni a breaknesst, mert itt zenére meg lehet tanulni néhány tánclépést, akár a testáthelyezést is a breakből. Amikor elértük testünk „üzemi hőmérsékletét”, akkor megpróbálunk nyújtani, és azokat tartásokat is megtanuljuk, amik a breaktánc alapját képezik.

Kategória: