Pécsi bronz a II. Amerikai Futball Kupanapon

A tavalyi első, győri rendezvény után idén Pécsett szervezték a II. Amerikai Futball Kupanapot március 23-án. A helyszín a PTE TTK atlétikapályája volt, a megmérettetésen öt egyetem - Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Pécs - csapatai vettek részt, összesen mintegy százharminc sportoló.

A program késve kezdődött, így az időmenedzsment jegyében a korábban meghirdetett betétprogramok - pl. a sörivó- vagy a célbadobóverseny - elmaradtak. Bemutatkozott viszont a PTE Cheerleaders Csapata, akik mellett a győriek cheerleaderei is felléptek - a két csapat egyébként szoros barátságot ápol egymással.
A Kupanapot online is lehetett követni, az eseményeket professzionális speaker közvetítette, néha a szabályokat is magyarázva.

A meccsek sorát Pécs kezdte a debreceni DEAC Gladiators ellen egy győztes meccsel, melyet pécsi részről a Szeged elleni mérkőzés követett - a tavalyi bajnok sajnos jóval keményebb ellenfélnek bizonyult. A győriek ellen lépett pályára harmadszor a pécsi csapat.
Heroikus küzdelem volt ez, főleg, hogy a Győr kerete legalább háromszor akkora volt mint a pécsi, és a teljes, éppen nem a pályán lévő gárda felsorakozott és szurkolt a csapatának, ráadásul teljesítményüket a pálya szélén pomponokkal integető Győr Sharks Cheerleading Szakosztály csapata is tüzelte.
A lelátó kemény magját szegediek tették ki, akik ezen a meccsen viszont Pécsnek szurkoltak, szuper hangulatot teremtve. Két szemet gyönyörködtető touchdownnal sikerült egyenlítenie a Pécs Legionsnak, de fordítania a későbbiekben nem sikerült, a győriek elhúztak.

A döntőt így a győriek játszották a tavalyi, akkor veretlen mérkőzésekkel bajnok szegediek ellen. Kiélezett volt a mérkőzés, a végét sajnos egy komolyabb sérülés is megakasztotta.
A szegediek részéről Leszkován Ádám villanásaira számítottak a legtöbben, és ő nem is hagyta cserben csapatát. A vége döntetlen lett, emiatt hosszabbításra került sor, ami ebben a sportban az jelenti, hogy a védekező csapat 20 yardos vonaláról induló támadássorozatot hajt végre mindkét csapat, egészen addig, amíg a támadássorozatok végén nincs pontkülönbség. A győrieknek itt is kapaszkodniuk kellett, de végül ők nyertek, és ezzel

a győri Széchenyi Egyetem (a Győr Sharks-szal kiegészülve) nyerte a II. Amerikai Futball Napot, így ők a 2023/2024-es tanév bajnokai.
A pécsi csapat végül a Kupanap harmadik helyét csípte meg.

Elégedett vagyok az eredménnyel! Sőt, meggyőződésem, hogy az első meccs, amit a Debrecen ellen játszottunk, talán az egész rendezvény leglátványosabbja volt. Tavaly is harmadikak lettünk, de teljesen más felállással hoztuk ezt az idei eredményt. Mindössze 3-4 játékos maradt a tavalyi csapatból, a többiek végeztek, egyetemet váltottak vagy hazaköltöztek, ezért újra kellett szervezni a csapatot. Az egyik, aki kiemelkedően teljesített, a Székesfehérváron tanuló játékosunk, Vitéz-Móré Gergő volt, aki sok touchdownt szerzett a csapatnak, és kiemelném még Vargha Bulcsú, az irányítónk teljesítményét, aki egyébként PTE-s hallgató” - értékelt Bakos Tibor, a Pécsi Legions elnöke.
Hozzátette: “Úgy gondolom, tökéletes volt a helyszín, a magyar egyetemek közül talán az egyik legszebb sportpályán voltunk, ráadásul fantasztikusan jó volt az idő, elég sokan ki is látogattak, és szurkoltak. Úgy érzem, jól sikerült a rendezvény, mindenki örömmel távozott, pozitív visszajelzéseket kaptunk a csapatoktól is. Külön szeretném megköszönni a Sportiroda szervezésben nyújtott segítségét, mellyel megteremtették a lehetőségét annak, hogy a Kupanap létrejöhessen.

A kupákat és érmeket Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke adta át.

Folytatás jövőre, aki addig is kíváncsi az amerikai futball egyetemi bajnokságára vagy a következő meccsre, az figyelje a Pécs Legioners Facebook vagy Instagram oldalát.

Kategória: