Jobbnak lenni, a legjobban!

Az egészség és a sportteljesítmény szolgálatában hoznak létre kiválósági központot, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével megvalósuló projekt célja egy európai színvonalú, sport és extrém igénybevétel vizsgálatán alapuló, a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozása.

A kutatások a Pécsi Tudományegyetem vezetésével zajlanak közösen a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel egy konzorciumban, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogat. A megvalósuló projekt céljai között szerepel egy olyan hiánypótló kiválósági központ kialakítása, amelynek fókuszában a sportteljesítmény és az egészség áll. A sporttevékenységek egészségmegőrző hatásainak vizsgálatán keresztül a magyar sport teljes körét, kiemelt figyelemmel az élsportot szolgálják. A kutatásban megvalósuló sportági szaktanácsadás elvégzését a Pécsi Tudományegyetem részére a PSN Zrt. biztosítja.

A Pécsi Tudományegyetem a tudományos kutatások segítségével, gyakorló szakemberek számára is hasznosítható eredményeket célozza meg, amelyek hozzájárulnak a sportakadémiák, klubok, egyesületek még hatékonyabb működéséhez. A cél egy olyan tudásbank létrehozása, amely lehetővé teszi az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását. A közel két éves munka során laboratóriumi körülmények között és pályatesztek során végzetek teljesítménydiagnosztikai méréseket a szakemberek, valamint biológiai minták molekuláris szintű feldolgozását. Az így nyert információkkal nagy pontossággal feltérképezhetővé válik a sportolók teljesítménye. Az edzésmódszerek adatainak összehangolásával pedig lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportolóspecifikus edzések és módszerek kidolgozására.

A mérések első ütemében 325 fiatal labdarúgó és kosárlabdázót választottak ki a szakemberek. A projekt jelenlegi szakaszában meghatározásra kerülnek a különféle sportolói célok, valamint az infrastrukturális háttér feltérképezése kosárlabdázó és futballista sportolóknál. Személyre, csoportra szabott edzésterveket készítenek számukra, mikro-, illetve makro ciklusokra bontva. Mindemellett felmérik a kosárlabda és futball edzőik egyéni kompetenciáit, melyhez szaktanácsadás is párosul. Végezetül, specifikus sportágválasztási tanácsadás is biztosított a sportolók részére.

Kategória: