Tripla hegymenet

Eseménydús hosszú hétvégén van túl a város, csütörtöktől szombatig zajlott a Pécsi Egyetemi Napok, szombaton a Pécsi Kerékpáros Napon gurultak együtt a városi és az egyetemi polgárok, illetve kiállítás és vásár volt a PTE Botanikus kertjében, vasárnap pedig megérkezetek Siófokról a Tour de Hongrie résztvevői, akiknek háromszor kellett legyűrniük a Bárány úti emelkedőt.

Vasárnap már délelőtt megtelt a pécsi Széchenyi tér a támogatók és kiállítók sátraival, a Pécsi Tudományegyetem szurkolói sátra 11 órától volt látogatható, de már jóval korábban megérkeztek az első érdeklődők, a kisebbeket a csillámtetkó, a nagyobbakat a virtuális kerékpárverseny és a PTE-s ajándéktárgyakkal kecsegtető nyereményjáték vonzotta. A jó időre és sok kerékpárral közlekedőre készülve az egyetem munkatársai üdítőkkel és alkoholmentes Pécsi Radlerrel is kedveskedtek a sátorhoz látogatóknak.

Akárcsak szombaton, vasárnap is fellépett a PTE Brass Band és a PTE Cheerleader csapata, a téren az egyetem kabalaállatával is lehetett fotózkodni a gyerekek legnagyobb örömére, a szurkolók pedig óriási kivetítőn követhették a verseny állását.

A versenyzőknek a város több pontján is lehetett szurkolni, egyebek között a PTE Szigeti úti Szurkolói Zónájában, ahol nyeremény- és szabadtéri játékokkal várták az érdeklődőket. A hagnulat itt határozottan kellemes volt, a kisebbeknek a környezetbarát és mókás gurulós játékok világát hozta el az Ökologik csapata, a Mecsek Bike a váltók és fékek megfelelő beállítását, a fékbetétek és fékolaj cseréjét, valamint a külső és belső gumicserék fortélyait mutatták be, a PTE ETK hallgatói a a karhoz híven sport és animációs játékokkal voltak jelen.

Az egyetem hallgatói és oktatói egy hatalmas PTE feliratban egyesülve, szurkolói zászlókat lobogtatva fogadták a versenyzőket, a flashmob alakulatba vállalkozó kedvű szurkolók is becsatlakoztak. Az intézmény maga is lelkes híve a kerékpározásnak, az egészséges életmód és környezettudatosság jegyében indított MoonBike kihívása során például a résztvevők már többszörösen teljesítették a Föld-Hold távolságot. Márciusban Járj dolgozni kerékpárral az egyetemre! címmel pályázatot hirdetett munkavállalói körében a PTE Sportiroda által biztosított 25 kerékpár ingyenes használatára, melyhez kapcsolódóan jelenleg is fut egy nyerményjáték is a PTE Zöld Egyetem Program részeként, melynek célja, hogy minél többen, minél több alkalommal érkezzenek kerékpárral a munkahelyükre.
A versenyzők a hátszélnek köszönhetően nagyjából 20 perccel az előre jelzett időpont előtt érkeztek a városba Orfű irányából a Magyarürögi úton keresztül, innen a Szigeti úton tekertek a belváros felé, át a Széchenyi téren, majd fel a Bárány úton, ami sporthoz szokott embernek még gyalog és kocogva is kihívást jelent nem hogy kerékpárral! Ráadásul háromszor! A Tour de Hongrie résztvevői ugyanis a Lapisi úton keresztül visszatekertek a Remete rétre, innen pedig újra megtették a fent említett kört még két alkalommal, a végső cél az Pécsi Állatkertnél várta őket. A mindent eldöntő utolsó, 173 kilométer hosszú szakaszon 3 kategorizált emelkedőt és 2300 méternyi szinemelkedést győzött le a 117 kerékpáros. A Siófok-Pécs szakaszt a holland Wout Poels nyerte,  összetettben Thibau Nys lett a 45.Tour de Hongrie bajnoka.

Kategória: