Szeretnék a lehető legjobban teljesíteni

Kárpáti Enikő Kata a magasugrás és a többpróba korosztályos bajnoka, valamint a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium végzős tanulója. 2020 őszén jelentkezett a „Sportpálya” mentorprogramba, miután továbbtanulási tervei között elsőként szerepel a PTE ÁOK. Sportolói pályafutásáról és jövőbeni hallgatói céljairól beszélgettünk vele.

Mióta sportolsz, illetve kinek a hatására kezdtél el mozogni?

Szüleim (Kövesi Enikő és Kárpáti Péter) testnevelő tanárok, egyben edzői végzettséggel is rendelkeznek, ezért gyermekkoromban sok időt töltött a család különböző sportpályákon. Két idősebb testvérem közül a nővérem Petra is a sportterületén dolgozik, mint rehabilitációs edző és sportfizioterapeuta, bátyám Balázs egyébként informatikus mérnök. A Pécsi Torna Egyesületnél kezdtem 3 éves koromtól szertornázni, amelyet egészen negyedik osztályos koromig űztem Erdeiné Békési Valéria szakmai irányításával.

Hogyan jött képbe az atlétika, hogyan kötöttél ki végleg a sportág mellett?

Szüleimmel és testvéreimmel is gyakran jártam az atlétikapályára akár csak játszani, illetve édesanyámmal már lassan 15 éve edzem együtt ott. Kisgyermekkorom óta párhuzamosan több sportággal is foglalkoztam, majd egy pár évvel később komolyan elkezdtem atletizálni a PVSK egyesületénél, végül 2015-ben igazoltam át a PSN Zrt-hez, jelenlegi klubomhoz. Az atlétikát a sportok „királynőjének” nevezik, ennek elsődleges oka az, hogy alapsportág. Fejleszti a mozgáskoordinációt, az ügyességet, gyorsaságot, és szellemileg is kikapcsolódást nyújt. Az egyik szerintem legszebb és legösszetettebb versenyszáma a hét-, és a tízpróba. Ezek a versenyszámok igen széleskörű ismereteket és magas szintű mozgásműveltséget igényelnek, melyek eléréshez hosszú folyamat vezet. Mindezek ellenére jómagam is csak ajánlani tudom e széles kilátásokkal bíró sportágat, hiszen mind gyermekek és felnőttek, fiatalok és idősek, szabadidő-, és versenysportolók is örömet találhatnak benne.

Melyek voltak eddig a legjobb eredményeid, mire vagy a legbüszkébb?

Eddig a 2016-os, a törökországi Trabzonban megrendezett Gymnasiade győzelmemet emelném ki, valamint a többszörös korosztályos országos és diákolimpiai bajnoki címeimet, válogatottságaimat, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvételemet, illetve azt, hogy a 2018-as ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságra kijutottam magasugrásban.

A jelenlegi pandémiás helyzet, hogyan alakította át a felkészülésedet, illetve a szigorúbb szabályozásokból fakadó új „kihívások” miként befolyásolták a mindennapjaidat?

Mind az edzéseimet, mind a végzős gimnáziumi éveimet nagyban megnehezíti a pandémiás helyzet, azonban igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a jelenlegi hétköznapjaimból is. Délelőttönként online-tanórákon veszek részt, majd általában tanítás után egy órával lesétálok a Várkői sportpályára. Szüleimmel - akik az edzőim is - több új feladattal és edzésmunkával kísérletezünk a szabadtéri atlétikaszezonra. Ezt többnyire egy megfelelő atlétikai fedett pálya hiánya is nehezíti városunkban, a hideg időjárási viszonyok ezt csak tetézik! A felkészülésemet nehezítette az, hogy tavaly nyáron bokasérülést szenvedtem, és abból fel kellett épülnöm. Kérdéses volt, hogy az idei viadalokat megtartják-e, illetve milyen, a vírussal kapcsolatos intézkedések születnek, ami befolyásolja az edzést és a sportéletet. Bár az idei versenyeken való részvételem kérdéses, szeretnék a lehető legjobban teljesíteni, hiszen minél több nemzetközi versenyen tervezek részt venni a jövőben. Az edzéseim után szoktam tanulni, illetve kedvenc szabadidős tevékenységem az olvasás. Szeretek a barátaimmal is lenni: sajnos a vírus elleni intézkedések miatt igen nehéz megszervezni személyes találkozókat, így ha ez nem sikerül, gyakran szoktunk videochaten beszélgetni a barátaimmal, sporttársaimmal. Összességében szerencsésnek mondhatom magam, hiszen minden új „kihívás” ellenére a lehető legtöbb támogatást kapom családomtól, barátaimtól és tanáraimtól is. 

És akkor jövőre a PTE?

Továbbtanulás szempontjából, a PTE Általános Orvostudományi Karán szeretném folytatni tanulmányaimat. Egyik kedvenc tantárgyam a biológia. A sportnak köszönhetően sokat tanultam és még többet szeretnék megtudni az emberi testről és a gyógyításról.

Kategória: