A PTE a Nyári Egyetemi Világjátékokon

Három sportágban is képviseltette magát a Pécsi Tudományegyetem az idén a kínai Chengduban rendezett Egyetemi világjátékokon július 28 és augusztus 8 között.

Most világjátékok vagy univerziádé? 2021 vagy 2023?
Egyetemek közötti világbajnokságot először 1959-ben rendeztek, Torinóban, Olaszországban. Az esemény fő szervezője a FISU, mely 2020-ban a korábbi “universiade” elnevezést “nyári egyetemi világjátékokra” cserélte. A 2023-as volt a 31. ilyen rendezvény, melyet a koronavírus-járvány miatt egy kényszerű kihagyás előzött meg. Idén Jekatyerinburgban tartották volna a világjátékot, de ezt az orosz-ukrán háború miatt nem lehetett kivitelezni. Emiatt van az, hogy a Chengdu-ban rendezett idei eseményre sok helyen a 2021-es Egyetemi világjátékokként utalnak, a szervezők visszafordították az időt!

Chendu és a végeredmények
Az idei világjátékok helyszíne a délnyugat Kínában lévő tartományi székhely, Chengdu volt. A több, mint tizenhatmillió lakosú városban egy külön negyedet építettek a sportolók számára, lakóparkkal, edzési lehetőséget biztosító hatalmas csarnokokkal, ajándék- és élelmiszerboltokkal.

A rendezvénynek kabalaállata is volt: egy óriásipanda, Rongbao - ami utalás volt arra, hogy Szecsuán tartomány az óriáspandák természetes élőhelye.

A sporteseményt elképesztő tűzijátékokkal, látványos táncokkal nyitották meg, a záró ceremóniát pedig  pedig 70 percesre tervezték, 600 színész részvételével búcsúztak a hallgatóktól. Az augusztus 8-i zárás középpontjában nemcsak a sport, de a környezetvédelem is állt: a szervezők a víz fontosságát emelték ki.

Chengduban 120 nemzet 9500 hallgatója mérette meg magát, 18 sportágban.

A megszerzett érmeket tekintve Kína vitte pálmát, a második helyen Japán, a harmadik helyen Dél-Korea végzett. A magyar küldöttség összesítésben előkelő helyen, a 17-en zárt.

PTE-s szálak
Aki követte az eddigi eseményeket, az tudja: ez a rendezvény szinte közvetlenül az Európai Egyetemi Játékok után volt, melyen még ennél is több sportolóval volt jelen a PTE, szóval sok pihenés nem adatott meg versenyzőinknek a két megmérettetés között. De még így is sikerült mind kosárlabdában, mind a küzdősportok terén, mind pedig asztaliteniszben ott lennie a PTE-nek a világjátékokon.  

Kosárlabdában Wentzel Nóra erősítette a női magyar egyetemi kosárlabda válogatottat. Magyarország az ötödik helyen végzett, az utolsó mérkőzést a lengyelek ellen játszottuk, és győztünk 64-52-re. A meccs egyik kiemelkedően teljesítő játékosa nagy büszkeségünkre éppen a huszonkét éves Wentzel Nóra volt, aki csak a lengyelek elleni meccsen 13 pontot dobott.

Judóban Varga Brigitta lépett tatamira PTE-s színekben, 63 kg-ban. Ő az Európai Egyetemi Játékokon bronzérmet szerzett  július 21-én, Zágrábban. Kínában ezúttal sajnos nem sikerült dobogós helyet elérnie, de a legjobb 16 között búcsúzott.

Ami az asztaliteniszt illeti: a legtöbb PTE-s érintett ebben a sportágban volt, hiszen a magyar egyetemi válogatott gerincét itteni sportolók alkotják! A srácok nem hagyták ki az Európai Egyetemi Játékokat sem, szép eredményekkel tértek haza, majd szinte azonnal utaztak is Ázsiába. Orosz Gábor csapatvezetőt kértük meg, hogy értékelje a srácok teljesítményét és a világjátékokat.

“Úgy gondolom, összességében elégedettek lehetünk, eredményes versenyt zártunk, de talán némi hiányérzet azért maradt bennünk. Nehéz dolgunk volt az előzetes célkitűzésekkel, mert bár a közelmúltban két nemzetközi egyetemi versenyen is jártunk, melyekről 2-2 éremmel tértünk haza, de tudtuk azt, hogy

a Világjátékok egy lényegesen magasabb színvonalú verseny, sokkal nagyobb feladat, kihívás lesz

számunkra. Az már az elején nyilvánvaló volt, hogy csapatban lehet a legnagyobb esélyünk egy jó eredmény elérésére, ennek tudatában nagyon szerettünk volna továbbjutni csoportunkból és bekerülni a legjobb 8 közé, majd egy izgalmas negyeddöntőt játszani valamely ázsiai ellenfelünkkel. Sajnos, ez csak részben sikerült.


Bár a versenyt kimagaslóan kezdtük, mindhárom csoportmérkőzésünket meg tudtuk nyerni, sikerült legyőzni a ciprusiakat, egy nagyon erős szlovák válogatottat, valamint a nálunk lényegesen előrébb rangsorolt Koreát, ami már önmagában is óriási bravúrnak számít, de csoportelsőségünk, mivel az 5. számú csoportban voltunk, sajnos nem jelentett azonnali negyeddöntőt. Volt még egy összecsapásunk a legjobb 8 közé kerülésért, ahol sorsolás útján derült ki, kivel is kell megküzdenünk. Ezúttal nem volt szerencsénk, bár több verhető nemzet is jöhetett volna, de sajnos mi HonKongot kaptuk, aki sokkal nagyobb játékerőt képvisel nálunk, és bár megszorítani igen, megverni sajnos nem tudtuk őket. Ezen nem érdemes sokáig töprengeni, többször volt már szerencsénk, remélhetőleg lesz is még, ez most így alakult, és bár nagyon szerettük volna, mégsem lehetünk elégedetlenek, hiszen, akit lehetett, azt megvertük.


Az egyéni és páros számokban már más célokat kellett megfogalmazni, itt még több ellenféllel kell megküzdeni, még nehezebb jó eredményt elérni. Sajnálatos módon a páros verseny nem úgy alakult számunkra, ahogy elterveztük, itt volt talán az egész verseny során az egyetlen olyan vereségünk, amit egy nálunk kicsit gyengébb ellenfél ellen szenvedtünk el, de egy ilyen hosszú verseny során óhatatlan, hogy nem minden „egál” meccset sikerül megnyerni. Az egyéni küzdelmekben a csoportokból való továbbjutás volt a „minimális elvárás”, amit hárman sikeresen teljesítettek is, és negyedik játékosunk Mihalovity Dominik  is megnyert három mérkőzéséből kettőt, de itt körbeverés volt a csoporton belül, 1 játszmán múlt a továbbjutás, úgyhogy az ő játékára sem lehet semmilyen panasz! A csoportküzdelmek sem egyszerűek, de a főtáblán már kizárólag minőségi játékosok szerepelnek, nincs egyetlen könnyű ellenfél sem, minden győzelem bravúrszámba megy. Molnár Dávidnak és Huzsvár Eriknek ez most nem sikerült, de Kovács Sebestyén révén bejutott egy játékosunk a 32 közé, azonban később ez is jelentette számára a végállomást. Véleményem szerint ez így is kimagasló eredménynek számít, jó lezárása volt ennek a pazar multisport eseménynek, büszke vagyok mind a négy játékosunk mutatott játékára, hozzáállására, teljesítményére!!
Az egész Csapat nevében mondhatom, hogy egy felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak, egy ilyen eseményre már kijutni is óriási élmény és megtiszteltetés, az pedig hogy ilyen jó játékkal, eredménnyel párosult, csak hab a tortán. A nyitórendezvény, ahol mintegy 40.000 ember előtt vonult fel a magyar küldöttség a nemzeti zászlókkal;

a magyar delegáció 35:29-től látható!

a csarnok, ami 10.000 szurkoló befogadására képes, és már az első napon több, mint félház előtt tudtak játszani a sportolók;

érezni azt, ahogy a szervezők mindent megtesznek a jelenlévők kényelméért; látni ezt a szervezettséget; átélni a helyiek szeretetét, hogy minden másodpercben fényképeket, aláírásokat kérnek nemcsak a legnagyobb sztároktól, hanem mindenkitől, ez mind már önmagában is egy életre szóló emlék a jelenlévőknek, úgyhogy ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult ehhez, aki lehetővé tette számunkra a részvételt!! A PTE, a PEAC, a PTE Sportiroda, a JOOLA Asztalitenisz Kft. és az Magyar Asztalitenisz Szövetség vezetésének támogatását, szervezői munkáját, valamint a MEFS teljes Csapatának, akik mind az előkészületekben, mind a helyszínen minden segítséget megadtak számunkra, hogy a lehető leggördülékenyebben, problémamentesebben tudjuk eltölteni itt ezt a csodálatos 10 napot, és csak a saját játékunkra, versenyünkre kelljen összpontosítanunk! Bízom benne továbbá, hogy ez egy jó üzenet, hívószó a középiskolás sportolók, asztaliteniszezők felé is, hogy

igenis érdemes a sportot és a tanulmányokat párhuzamosan, magas szinten folytatni, mert ilyen élményekkel gazdagodhat mindenki az egyetemi sport által is,

úgyhogy még egyszer köszönjük!”

A következő hasonló rendezvényre Németországban kerül majd sor.
 

Kategória: