PTE: kosárfellegvár

A Baranya Vármegyei Kosárlabda Szövetség idén is megrendezte év végi szavazását a vármegye legjobb játékosaira, edzőire és játékvezetőire. Összesen 2288 szavazat érkezett be, közülük sokan a Pécsi Tudományegyetem jelenlegi, volt és végzett hallgatói vagy munkatársai.

BARANYA LEGJOBBJA 2023
FELNŐTT AMATŐR NŐI JÁTÉKOS: KAKÓCZ KATA DIÁNA (Komló Sport KK), PTE ETK alumna
Kakócz Kata a komlói kosárlabdázás egyik meghatározó alakja, játékával, csupaszív emberi tulajdonságaival régóta irányt és példát mutat a pályán és azon kívül is. Mindent elmond a pályán elért eredményeiről, hogy az elmúlt három szezon során kettő alkalommal is bajnokságot nyert, szinte három különböző összetételű csapattal. Igazi vezéregyéniség, aki a hozzáállásával, győzni akarásával, küzdeni tudásával és nem utolsó sorban tehetségével mérkőzéseket tud eldönteni. Rengeteg kis kosaras példaképévé vált az elmúlt évek alatt. Folyamatosan magas szinten teljesít, amely miatt az egyik legjobb játékosnak számít a mezőnyben!

FELNŐTT AMATŐR FÉRFI JÁTÉKOS: MÁNDITY MARKO (Kozármisleny SE), a PTE TTK hallgatója
Mándity Marko 12 évesen vált igazolt kosárlabdázóvá, jelenlegi klubjához Kozármislenybe másfél éve, 2022 augusztusában érkezett. Nagy munkabírású, jó gondolkodású sportolót ismerhettek meg személyében, aki hamar csapata húzó embere lett. Az NBII-es, illetve a Baranya vármegyei bajnokság küzdelmeiben egyaránt számíthatnak rá társai. Csapatának egyik vezéregyénisége, meglátásai és megoldásai élményszámba mennek, a kozármislenyi szurkolók egyik kedvence. Bár még mindig csak 24 éves, de a legjobb tudásával segíti a fiatalok munkáját, csapatba illesztését pedagógusi vénájának köszönhetően.

U18 FIÚ JÁTÉKOS: BOR GÁBOR (Rátgéber Kosárlabda Akadémia), a PTE BTK volt hallgatója
Bor Gábor egész szezonban kiváló edzésmunkát végzett. A javulás a szezon közepén kezdett láthatóvá válni. Nagyon elkötelezett volt az egyéni- és csapatmunkában. Gábornak kitűnő a fizikális felépítése a kosárlabdához, valószínű a jövőben a 2-es vagy a 3-as pozícióban fog tudni játszani. Reméljük, komolyan veszi a tehetségét és kemény munkával, teljes odaadással jó játékos lehet.

AZ ÉV AMATŐR EDZŐJE: CZUKOR JÁNOS  (Komló Sport KK), PTE MIK alumni
Czukor János 2005-ben utánpótlás csapattal kezdte edzői pályafutását Komlón. A felnőtt csapatot 2011-ben vette át és azóta is irányítja. A folyamatos nehézségek ellenére próbálja életben tartani a városban ezt a sportágat és segíti az összes korosztály edzőjének munkáját. Szakmai tudásán kívül az emberi értékeket is igyekszik átadni minden játékosának. Lelkesedése és kitartása példaértékű és töretlen.

A Baranya Legjobbja különdíjak 2023. kategória-győztesei

BARANYA VÁRMEGYE FELNŐTT PROFI NŐI JÁTÉKOSA:

LACZKÓ SÁRA (NKA Universitas Pécs), a PTE KTK hallgatója
Laczkó Sári, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia neveltje, 2020-ban mutatkozott be először a felnőtt csapatban. Mára az NKA Universitas Pécs egyik kulcsjátékosa, fiatal kora ellenére fontos szerep hárul rá az edzéseken mutatott kitartása, szorgalma, illetve a mérkőzéseken jelentkező harcossága miatt. Nemcsak a magyar bajnokságban, de az Európa Kupában is bizalmat kapott edzőitől, amivel többször is remekül tudott élni. Ez jó védekezésben, kosarakban, lepattanókban és gólpasszokban is megmutatkozott. Sári példakép az élsport mellett a tanulás terén is, a PTE közgazdász hallgatója. Jól hangolja össze az élsport és tanulás kihívásait. A kosárlabdapályán a korosztályos válogatott is alapemberként számít rá. 2023 nyarán az U20-as EB-n szereplő magyar válogatott egyik legeredményesebb játékosa volt.

BARANYA VÁRMEGYE FELNŐTT PROFI FÉRFI JÁTÉKOSA:
MELEG GERGŐ (NKA Universitas Pécs) ETK volt hallgatója

Meleg Gergő karrierje a bizonyíték, hogy a tehetség és a kitartó munka párosításával milyen messzire lehet eljutni már egész fiatalon. Gergő csupán pár év alatt, utánpótlás tehetségből a magyar profi kosárlabda egyik kimagasló szereplőjévé vált, húzóemberként harcolta ki csapatával, az NKA Péccsel az első osztályban való szereplést, majd küzdötte be magát az ország abszolút elitjébe: meghívót kapott a felnőtt férfi válogatott keretébe. Elszántságával, munkamoráljával és alázatával minden fiatal utánpótlás sportoló elé követendő példát állít.

BARANYA VÁRMEGYE KOSÁRLABDA JÁTÉKVEZETŐJÉNEK DÍJA:
PRAKSCH PÉTER, a PTE TTK és KTK alumnusa, az ÁOK munkatársa

Praksch Péter 2006-ban végezte el a játékvezetői tanfolyamot és 2014-ben már az NBI./A játékvezetői keret tagsággal rendelkezett. 2017 nyarán szerezte meg a nemzetközi FIBA minősítést, 2021-ben már a FIBA Elit group tagja lett. Fiatal kora ellenére jelenleg Magyarország legelismertebb játékvezetője. 2023-ban az alábbi rangos hazai és nemzetközi találkozókon működött közre: Férfi Világbajnokság, FIBA Intercontinental Cup, Férfi U19 Világbajnokság, Férfi Olimpiai előselejtező, Férfi U18 és U20 EB, Bajnokok Ligája, NBI./A férfi bajnoki döntő, Férfi Magyar Kupa döntő és Női Bajnoki döntő. További sikeres játékvezetői pályafutást kívánunk!

BARANYA VÁRMEGYE LEGTÖBBET FEJLŐDÖTT JÁTÉKVEZETŐJÉNEK DÍJA:
SELLEI DALMA, PTE BTK alumna

Sellei Dalma 2015-ben végezte el a játékvezetői tanfolyamot, majd néhány évi működés után inaktívvá vált. A 2022/23-as szezonban tért vissza a játékvezetők közé. Azóta vármegyei kerettagként sok utánpótlás és felnőtt mérkőzést vezetett. Fejlődése töretlen, amit kollégái és a helyi kosárlabda életben jártas sportszakemberek is egyöntetűen elismernek. Az első osztályú játékos múltja, a jelenleg is aktív edzői munkája biztosíték arra, hogy érti a játékot és az ítéletek során jól alkalmazza a szabályokat. Ha hosszabb távon is a játékvezetést mellett dönt, akkor magasabb szintű kerettagsággal szép jövő állhat előtte.

BARANYA VÁRMEGYE DIÁKSPORTJÁÉRT DÍJA:
FALUDI LÁSZLÓ, a PTE MIK volt hallgatója

Faludi László 1973-ban még aktív kosárlabdázó játékos korában, gyakorló oktató edzői végzettséget szerzett. A siklósi Diáksport Bizottság titkára volt 1984 és 2003 között, ez alatt az idő alatt, minden tanévben körzeti diákolimpiai kosárlabda bajnokságot szervezett. 2003 őszétől 2008-ig a Baranya Megyei Diáksport Tanácsnál titkárként dolgozott, melynek keretében diáksport szinten szervezte a kosárlabda életet. Több országos döntő megrendezése fűződik a nevéhez. 2008-tól 2012-ig segítette a diáksport rendezvények szervezését, mint a Sportiskola munkatársa. 2013 óta a PSN Zrt. Diáksport vezetőjeként a városi, a vármegyei diáksport tanács kosárlabda szakágvezetőjeként a vármegyei és országos rendezvények szervezése a feladata, amit nagy lelkesedéssel és odaadással végez.

BVMKSZ emlékplakett 2023.
KAPITÁNY GELLÉRT
– 12 évi FIBA játékvezetői kerettagként a nemzetközi kosárlabda mérkőzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, PTE BTK alumnus
MOOSZ MILÁN – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság I. hely, PTE TTK alumnus
MEZEI MÁTÉ – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság I. hely, IV. kcs. fiú Diákolimpia Országos Döntő I. hely, PTE KTK alumnus
FEKETE ÁDÁM – Nemzeti Serdülő Fiú Bajnokság Országos Döntő MVP-je, PTE MIK volt hallgatója,
KOMLÓDI DÉNES – Nemzeti Kadett Fiú Bajnokság I. hely, IV. kcs. fiú Diákolimpia Országos Döntő I. hely, a PTE KTK hallgatója
MOGYORÓSI ANDRÁS – a magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya, a PTE KPVK alumnus
ORBÁN ALEXANDRA MARTINA – V-VI. kcs. leány Diákolimpia Országos Döntő All-Star ötösének tagja, a PTE TTK hallgatója
DR. CSELIK BENCE – a Bernáth Miklós Baranya Vármegyei 3x3 Bajnokság szervezéséért, PTE TTK és ETK alumnus, az ETK és a Rektori Kabinet dolgozója

Szívből gratulálunk valamennyi díjazottnak!

Kategória: