A pécsi borvidék első futása!

Pécs–Orfű–Abaliget távon félmaraton futóverseny lesz augusztus 22-én az Abaligeti Sportegyesület szervezésében, melyet részben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének és a SportIrodának támogatásával rendeznek meg. A versenyről Arnold Nikolettet kérdeztem.

Miért döntöttetek úgy, hogy megszerveztek egy ilyen versenyt?

Egyrészt nagyon népszerű volt a Pécs–Orfű futás, ezt szerettük volna újraszervezni, csak Abaligettel kiegészítve. Másrészt arra gondoltunk, hogy a pécsi borvidéknek még nincs futása, és így jött az ötlet, hogy együttműködjünk a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével, de csatlakozott a kezdeményezésünkhöz a Radó Pince, Szabó Zoli és a Gergen birtok is.

Miben különbözik egy dűlőfutás egy „sima” utcai futóversenytől?

A tőkék között is futunk, konkrétan a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Pázmány utcai telephelyéről, a tőkék közül indul a futam! Elég durva a pálya: hegyre futunk föl. 460 méteres a szintkülönbség – ahhoz képest, hogy ez egy alapvetően aszfalton zajló utcai futóverseny, ez nem mindennapi, nem hiszem, hogy van máshol ehhez hasonló az országban. A váltóknál fröccsöt ihatnak a befutók, a versenyre kitelepülnek a borászok és lehet tőlük bort is vásárolni a célnál.

Mi a pontos útvonal?

Az SZBKI telephelyéről indulva a Mária dűlőhöz érünk, futunk majd egy fél tókört Orfűn, és utána átfutunk Abaligetre, a szép panorámájú új bekötő úton. A kemping lesz a cél. Más távon is lehet indulni: a 9 kilométeres Orfűről indul, van egy kifejezetten kutyával futók számára meghirdetett is, és lesz egy gyermekfutam is, az abaligeti tó körül.

A futamnevek elnevezése is a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézethez kötődik.

Igen, egy-egy jelentős pécsi borfajtáról, illetve a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tételeiről kapták a nevüket Gaál Krisztiánnak és Hevér Lászlónak köszönhetően. A Csókaszőlő a Kárpát-medence ősi magyar fajtája. A Kutatóintézet géngyűjteményében maradt fenn. A Zenitről a 9 km-es távot neveztük el, sőt ezen a távon kutyás futamot is fogunk hirdetni. A Jázmin és Sylver futam a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által létrehozott két fajtáról kapta a nevét, mindkettő az SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó fajta. A 3 fős váltót a legjobbak cuveé-je után neveztük el Summa Merlot futamnak. A félmaratoni táv a Cirfandliról kapta a nevét, mint az egyik leghíresebb pécsi borfajta.

Óvatosságra intenek a szakemberek a koronavírus miatt– hogyan készültök a versenyre ebből a szempontból?

Természetesen minden előírást betartunk! Egy futóverseny esetében az indulásnál és a befutónál lehet tömeg, emiatt arra fogunk ügyelni, hogy az induló és a befutó állomásokon tartassuk be a megfelelő távolságot a futók között. Természetesen a váltópontoknál fertőtlenítő is lesz. Csak, ha rosszabbodna a helyzet, gondolkodunk egyéni indításban. Még van vissza pár hét a versenyig, ezalatt még bármi megtörténhet.

Hogyan hatott a futásra mint sportra a járványügyi helyzet? Azt gondolom, többen futnak a természetben mostanában, mint korábban – mi erről a tapasztalatod?

Tavasztól erdőben futunk, és ott nem találkoztunk másokkal. Június 13-án lett volna az eredeti időpontunk, a végsőkig ki is tartottunk mellette, de végül úgy láttuk okosabbnak, ha inkább nem akkor szervezzük meg a versenyt. A Pécs–Orfű korábban is népszerű volt, és amikor február 14-én elkezdtük hirdetni a versenyt, 3 hét alatt lett 100 regisztrálónk. Vagyis azt, hogy egyénileg többen futnak, lehet, hogy elősegítette a COVID, de a versenyekre való jelentkezések biztosan visszaestek.

Hány emberre számítotok?

Eredetileg 500 indulóban maximáltuk a létszámot, de most örülni fogunk, ha 300-an lesznek. Szponzorációs szempontból sem rózsás a helyzet: voltak, akik a kialakult helyzet miatt visszamondták az anyagi segítséget.

Terveztek majd folytatást?

Igen, reméljük, ez lesz első verseny a sorban. Jövőre ezt szeretnénk kiegészíteni olyan megmérettetésekkel, amik körbejárják a mecseki vidékeket. Például egy olyan terepfutással, ami Kovácsszénája, Bodolyabér, Vágottpuszta vagy a Babás szerkövek szépségeihez is elvezet. A ’90-es években népszerű orfűi triatlon verseny felelevenítésén is gondolkodunk.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/535613567024175/

További info: https://www.pecsorfuabaligetfutas.hu/

@pecsorfuabaliget

Kategória: