Otto Rehhagel és a görög catenaccio, 2004 - 12. rész

A rendkívül színvonalas, látványos 2000-es torna után nagy várakozás előzte meg a következő EB-t. Merre halad a világ, fokozható-e a sebesség, milyen új ötlettel, taktikával, játékrendszerrel állnak majd elő a csapatok? Ahogy az ilyenkor lenni szokott, semmi sem úgy történt, mint ahogy azt sokan előre elképzelték.

A magyar csapat Gellei Imre irányításával például sokáig a második helyen állt a selejtező csoportjában a svédek mögött, mígnem egy lettországi 3-1-es vereség (bizonyos Verpakovskis két góljával) és egy nem túl baráti lengyel látogatás a Népstadionban (1-2, Niedzielan duplájával) kettővel hátrébb tolt minket-lehetett volna másként is...

A rendezés

Portugália nagyon készült erre az EB-re. A hazánkhoz hasonló méretű és a lakosságszámú kis ország hihetetlen összegeket költött stadionjai rendbetételére, építészeti csodák is születtek egészen kis városokban, szinte a semmiből. Lisszabon, Porto, Guimaraes, Braga, Aveiro, Coimbra és Faro-Loulé adott otthont a mérkőzéseknek. A nézőszámok jól tükrözték a teljesen eltérő feltételeket: Lisszabonban és Portóban 45-65 ezer néző láthatta a meccseket, máshol 20-30 ezren fértek el a lelátókon. Így is akadt, aki túlzásnak, pénzügyi felelőtlenségnek nevezte a nagy építkezéseket, mondván: „szegény ország vagyunk.”

A torna (Portugália, 2004. június 12-július 4.)

Az 1. csoportban ibériai fölényt várt mindenki, ide került a spanyol és portugál csapat, az orosz és a görög válogatott előzetesen pontszerzésekre tűnt csak alkalmasnak. Aztán a nyitányon a hellének legyőzték a Figóval és Cristiano Ronaldóval felálló házigazdákat, majd pontot raboltak a spanyoloktól. A portugál gárda két győzelemmel korrigált a hispánok és az oroszok ellen, ez elég volt a csoportelsőséghez.

Fejpárbaj a spanyol-orosz meccsen (1:0)

(A görögök sok kritikát kaptak védekező stílusú játékukért a későbbiekben, 3 meccsen 4 pont, 4 gól, 4-4-es gólkülönbség, valóban nem sok. A továbbjutáshoz azonban elég volt, mivel a spanyolok 4 pontjához 2 gól és 2-2-es gólkülönbség tartozott…)

Eredmények:

Portugália - Görögország = 1:2
Spanyolország - Oroszország = 1:0
Görögország - Spanyolország = 1:1
Portugália - Oroszország = 2:0
Portugália - Spanyolország = 1:0
Oroszország - Görögország = 2:1

A 2. csoportban az esélyesek jutottak tovább, a francia aranygeneráció (Barthez, Zidane, Henry, Trezeguet, Lizarazu) nagy hajrával győzte le az angolokat, akik a svájciak és a horvátok elleni 7 góllal vigasztalódtak. Ez volt Wayne Rooney első nagy tornája. Zidane gólok a 91. és a 93. percben. Ezzel a büntetővel lett 2:1 Anglia ellen

Eredmények:

Svájc - Horvátország = 0:0
Franciaország - Anglia = 2:1
Anglia - Svájc = 3:0
Horvátország - Franciaország = 2:2
Anglia - Horvátország = 4:2
Franciaország - Svájc = 3:1

A 3. csoportban emlékezetes bunda született. Az ide besorolt bolgárokat a dánok, a svédek és az olaszok egyaránt legyőzték, a három csapat egymással szemben viszont csak döntetlenekre volt képes. A legvégére előállt az a helyzet, hogy ha 2-2-re végződik az északi csúcstalálkozó, az olaszok kiesnek. Véletlenül épp 2-2-re végződött.

denmark-sweden-2004.jpg

Eredmények:

Dánia - Olaszország = 0:0
Svédország - Bulgária = 5:0
Dánia - Bulgária = 2:0
Olaszország - Svédország = 1:1
Olaszország - Bulgária = 2:1
Dánia - Svédország = 2:2

A 4. csoport legnagyobb meccsét a cseh és a holland válogatott vívta, a narancsosok már 2-0-ra vezettek, amikor beindult a Pavel Nedved vezérelte úthenger, a tankcenter Koller, a villámgyors Baros és a 96-os ezüstérmes csapatban is játszó Smicer egyaránt betalált. A csehek a letteket is legyőzték, majd tartalékaik megalázó vereséget mértek a németekre. 

Eredmények:

Csehország - Lettország = 2:1
Németország - Hollandia = 1:1
Lettország - Németország = 0:0
Csehország - Hollandia = 3:2
Hollandia - Lettország = 3:0
Csehország - Németország = 2:1

(Ez a torna sem a germán futballról szólt, a lettek és a hollandok ellen is csak ikszelni tudtak Rudi Völler tanítványai, simán kiestek, akárcsak 2000-ben.)

Negyeddöntők, elődöntők, döntő

A holland-svéd negyeddöntő nem hozott gólt, a két csapat nagyon megszenvedett egymással, míg a 11-es rúgásokig jutott, ebben a hollandok voltak jobbak. (Hollandia - Svédország = 0:0)

vandersaar-2004.jpg
Van der Saar svéd tizenegyest véd

A csehek a torna legsimább meccsén 3-0-ra verték a dánokat, így mindkét bundázó elköszönt. (Csehország - Dánia = 3:0)

baros3.jpg
Baros: két gól Dánia ellen

Általános meglepetésre a francia csapat megfulladt a görög védelmi szisztéma halálos ölelésében. Otto Rehhagel emberei egészen régi hagyományokhoz nyúltak vissza, amikor pl. követő emberfogással semlegesítették az ellenfél ászait. A pontrúgások utáni szituációkat a német edző végletekig gyakoroltatta tanítványaival, így születtek a legfontosabb góljaik. Itt Hariszteasz volt eredményes. 1:0 először.

A negyedik negyeddöntőn az angol csapat szinte végig vezetett Portugália ellen, a luzitánok a 83. percben egyenlítettek. Aztán Sol Campbell érvényes gólját nem adta meg a bíró (Urs Meier ezért kapott néhányszáz életveszélyes fenyegetést). A hosszabbításban az 1-1-ből 2-2 lett, a 11-es rúgásokat szokás szerint az angolok bukták el, mint ahogy 90-ben és 98-ban a VB-n, 96-ban az EB-n is.

Elődöntők

A gólokkal nem fukarkodó, lendületes csehek voltak a torna közönségkedvencei, a görögök játékától közel sem voltak annyira elájulva az ítészek. Aztán a portói elődöntőn Nedved megsérült, a gépezet csikorogni kezdett, igaz, a görögök levegőhöz nem engedték jutni a veszélyesebb embereket. Szeitaridisz az összes futóversenyt megnyerte Baros ellenében, erre nem sokan lettek volna képesek. A 105. percben esett Dellasz - góllal Rehhagel csapata a döntőbe jutott. 1:0 másodszor. A másik elődöntőn Lisszabonban a portugálok izgalmas, jó meccsen győzték le Hollandiát, az eredmény ugyan csak 2-1 volt, de a hollandok ezúttal nem jelentettek túl nagy veszélyt a kapura. Az ő találatukat is egy portugál szerezte - Jorge Andrade öngólt rúgott.

A döntő előtt egész Portugália győzelemre készült. Törvényszerűnek tűnt, hogy a görögök sorozata megszakad valahol-miért ne most? Luiz Felipe Scolari, a brazil világbajnok edző csapata nagyon jó erőkből állt. 1966 hőseihez, a VB-harmadik Eusebio, Torres, Simoes-féle társasághoz mérték őket. A TV-ben 1984 bronzérmesei nyilatkoztak, nem nagyon bánták, hogy már felülmúlták őket.

Otto Rehhagel csak a döntő előtt adott komolyabb nyilatkozatot. A német edző fura dolgot vitt végbe. Évekkel korábban elzavart minden sztárt és fegyelmezetlenkedőt a görög válogatottól. Nem tűrt beleszólást az edzésmunkába. A bohém, játékos helléneket saját képére gyúrta. Megváltoztatta a mentalitásukat. Ahogy mondta: ha 10 Peléje volna, nagy támadó csapatot csinált volna-de ehhez a játékosanyaghoz ez a taktika illik, ez tanítható meg. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy Scolari se találja meg a fojtogatós, védekezős, pontrúgásos görög játék ellenszerét - mindenki tudhatta, mire kell készülni. Ott volt a francia és cseh példa. Rehhagel győzött. A görög hálóba a portugál csapat ugyanúgy belegabalyodott, mint a korábbi ellenfelek. 1-0 harmadszor.

Az EB-t eldöntő gól

Amikor Baszinasz szögletét Hariszteasz befejelte, beigazolódott a régi igazság, mindenki annyira tud játszani, amennyire hagyják… Másfelől nézve: ez a fajta futball nem vezet új utakra, nem szerethető túlságosan, megöli a szépséget. Egyszer eladható termék, ellenszere: a gól. Hátrányban levő csapat kevésbé védekezik…

A döntő:

Görögország-Portugália 1-0
2004. július 4. Lisszabon, Estadio de Luz, 63.000 néző
Vezette: Markus Merk (német)

Görögország: Nikopolidisz-Szeitaridisz, Dellasz, Kapszisz, Fisszasz, Jannakopulosz 
(Venetidisz), Baszinasz, Zagorakisz, Kacuranisz, Hariszteasz, Vrizasz (Papadopulosz) 
Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel

Portugália: Ricardo-Miguel (Paulo Ferreira), Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Figo, Costinha (Rui Costa), Deco, Maniche, C. Ronaldo, Pauleta (Nuno Gomes)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

gólszerző: Hariszteasz (57.)

greece-2004smaller1500.jpg

Kategória: