Olimpia 2020

Óriási figyelem övezte a tokiói, 32. nyári ötkarikás játékokat. A megarendezvénynek tegnap lett hivatalosan vége: a magyar sportolók az éremtábla 15. helyén végeztek, 20 érmet (6 aranyat, 7 ezüstöt és 7 bronzot) szereztek. Egy ország figyelt lélegzetvisszafojtva, de valljuk be, a mi szívünk akkor dobbant nagyot, amikor a PTE-hez is kötődő sportolónak szurkolhattunk.

Bicsák Bence szenzációs teljesítményt nyújtott: az 1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás és 10 kilométer futást teljesítve 1:45:46-os idejével a hetedik helyen ért célba. “Ez a hetedik hely nekem egy győzelemmel ér fel.” - nyilatkozta közvetlenül a verseny után az MTVA-nak a sportoló. Bicsu egyébként 2018-ban a PTE Év Férfi Sportolója 2. helyezettje volt, többször nyerte el a PTE Sportiroda ösztöndíját is. 

Cirjenics Miklós a nyolcaddöntőben kapott ki a világbajnoki ezüst- és bronzérmes orosz Nyijaz Iljaszov ellen, ipponnal. “Az volt a taktika, hogy két percig fárasztom őt. Volt két indulásom, az elsőt elég veszélyesnek éreztem, egy fojtáshelyzet is kialakult. A másodikat megkontrázta, ennyi történt. Ilyen a sport” – összegzett az MTVA-nak Cirjenics Miklós, akit szintén többször támogatott korábban ösztöndíjjal a PTE Sportiroda.

Kenderesi Tamás pillangóban a 4. helyet szerezte meg a japán fővárosban. Volt ennél jobb helyezése, a riói olimpián harmadik helyezett volt, ugyanebben az úszásnemben. És lesz is ennél jobb helyezése a jövőben, bízunk benne.  Ami Japánt illeti: óriási siker, hogy e számban lett olimpiai bajnok Milák Kristóf.

Krausz Gergely már az indulásával sporttörténelmet írt: ő volt az első magyar tollaslabdázó férfi egyesben az ötkarikás játékokon. A csoportmérkőzések után 2 vereséggel búcsúzott, előbb az indonéz Anthony Sinisuka Ginting, másodjára az orosz Szergej Szirant ellen vesztett. 

Madarász Dóra asztaliteniszező az 1. fordulóban búcsúzott az esélytelenebbnek tartott nigériai  Offion Edem elleni ötszettes találkozón. Csapatban a nyolcaddöntőben a második kiemelt japán csapat ellen búcsúzott a magyar gárda.

Major Veronika sportlövőnk a 34. helyet szerezte meg légpisztolyban, és 35. helyet sportpisztolyban.

Pupp Réka 52 kg-os judóban 5. lett élete első olimpiáján. A nyitófordulóban bravúrosan legyőzte a 2016-os olimpia aranyérmesét, Majlinda Kelmendit, végül a bronzmérkőzésen vereséget szenvedett a riói ezüstérmes Odette Giuffridától. “Nem rossz ez!” - nyilatkozta Pupp Réka - aki egyébként szintén a PTE Sportiroda ösztöndíjasa volt - az MTVA-nak.

Sárosi Laura tollaslabdázó a csoportmérkőzések után búcsúzott, sajnos achilles-ín szakadást szenvedett, így nem tudta vállalni Krausz Gergellyel a vegyespárost.

 

Szívből gratulálunk, és azt reméljük, a párizsi olimpián, 2024-ben nézők előtt küzdhetnek legalább ugyanennyien, legalább ilyen sikerekkel!

Kategória: