Legyen borúra derű

A Pécsi Tudományegyetem egy női és egy férfi asztalitenisz csapattal képviselteti magát az Európai Egyetemek Bajnokságán, a csehországi Olomucban. Orosz Gábor csapatvezetőt kérdeztük a részletekről és az eddigi eredményekről.

Az izgalmak sajnos már a bajnokság előtt kezdődtek: női csapatunk maghatározó játékosát, Füle Katát közvetlenül az indulás előtt gyűrte maga alá egy vírusos fertőzés olyannyira, hogy nem tudott a csapattal kiutazni (Jobbulást kívánunk! - a szerk.) Ilyenkor viszont nemcsak csapat, de egyéni-és páros szinten is kérdésessé válnak a versenyek a szabályok szerint. “Molnár Rebekát, az ETK hallgatóját hívtuk fel, aki mintegy tíz perc alatt döntötte el, hogy vállalja a „beugró” szerepét. Ma hajnalban ért csak ide, Olomucba, amiért az egész Csapat nagyon hálás, de nyilván ez korántsem nevezhető optimális felkészülésnek” - mondja Orosz Gábor. Hozzáteszi: “Női részről így már az is csodaszámba megy, hogy el tudtunk végül indulni, a nem várt fordulat sajnálatos módon felülírta a reális elvárásokat, az előzetes célkitűzéseket. A csapatversenyen a csoportban kikaptunk mind a csehektől, mind a szlovénoktól, de érdemes megjegyezni, hogy mindkét gárda lényegesen nagyobb játékerőt képvisel, válogatott játékosok alkotják, akiket bár megszorítani igen, legyőzni sajnos nem sikerült. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kialakult helyzet tükrében maximálisan teljesítették a lányok a tőlük elvárhatót, büszkék lehetünk a teljesítményükre. Jó előjelnek tartom továbbá, hogy Dari Helga két mérkőzését is meg tudta nyerni, egyre javuló formát mutat, reméljük ez a jó tendencia az egyéni küzdelmek alatt is folytatódni fog.” Női csapatban tehát biztos csoportharmadikként várja csapatunk a továbbiakat.
A férfiaknál a csoportküzdelmek első mérkőzésén a Ljubljanai Egyetem múlta felül mieinket. “A végeredmény azért különösen dühítő, mert mindhárom meccset nyerő állásról fordították meg, sajnos minden fontos, kiélezett szituációból rosszul jöttünk ki, a szerencsével is végig hadilábon álltunk, de végső soron kizárólag önmagunkat okolhatjuk a vereségért” - szögezi le Orosz Gábor. “Bizakodásra az adhat okot, hogy a ljubljanai csapat 3-2-re megverte a csoport harmadik tagját, a Bécsi Egyetemet, így egy holnapi győzelem elegendő lenne ahhoz, hogy csoportmásodikként továbbjussunk. A mai váratlan vereség után duplán ég a bizonyítási vágy a fiúkban, nagyon bízom benne, hogy sikerrel vesszük az akadályt! Mi tettük nehézzé a saját helyzetünket, együtt szeretnénk megoldani, Csapatként, egymásért küzdve kell kilábalnunk belőle! Ha a csoportból továbbjutnánk, onnantól kezdve már bármi lehetséges, de egyelőre csak a holnapi mérkőzésre koncentrálunk, nem szeretnénk ennyire előre tekinteni.”

Amikor a városról kérdezem, még nem sokat tud mondani azon túl, hogy a cseh egyetemváros főtere nagyon hangulatos és gyönyörű. A szervezéssel elégedett a csapat. “A körülményekre nem lehet panasz, de mivel szinte az egész mezőny ugyanott van elszállásolva, ugyanaz az étterem, ugyanabban a csarnokban játszik, vagyis a feltételek azonosak, így nem is lenne indokolt túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek. Mi igyekszünk inkább a saját dolgainkkal foglalkozni, tanulni a hibáinkból, mert hosszú még a verseny, és bár nem kezdtük jól, de remélhetőleg sok szép eredményt tartogat még számunkra. A szervezők kísérőprogramokról is gondoskodnak, de mi egyelőre minden erőnkkel a holnapi sorsdöntő mérkőzésre koncentrálunk” - húzza alá Orosz Gábor.

A csütörtöki csapatmérkőzések után péntektől az egyéni és a páros küzdelmek is elkezdődnek.

Kategória: