Kettős életpálya: együttműködik a PTE és a Magyar Olimpiai Bizottság

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Olimpiai Bizottság november 29-én a Magyar Tudományos Akadémián. Az ünnepélyes eseményen a MOB Kettőskarrier-program konferenciáját követően összesen 23 felsőoktatási intézmény írta alá az élsportolók továbbtanulását támogató megállapodást.

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember végén mutatta be Kettőskarrier-programját, amelynek küldetése, hogy a sportolóknak segítsen céljaik elérésében (legyen szó fizikai vagy mentális segítségről), illetve támogassa őket abban, hogy

ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, illetve a sport és a munka között.

A program része, hogy az élsportolók akár egyéni tanrend mellett mindenképp továbbtanulhassanak a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett – ennek eredményeképp született meg a megállapodás szerdán 23 felsőoktatási intézménnyel: köztük 22 egyetemmel és egy főiskolával.

Az ünnepélyes aláírást megelőzően a témában konferenciát is szerveztek, amelyet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitott meg a Magyar Tudományos Akadémián, rávilágítva a MOB Kettőskarrier-program fontosságára. Kiemelte Berzeviczy Albert különleges életpályáját, aki a Magyar Olimpiai Bizottság első elnökeként 1895 és 1904 között irányította a szervezetet, majd az MTA első embere lett. Az olimpiai bajnok sportvezető köszönetet mondott a 23 felsőoktatási intézmény vezetőjének a programhoz való csatlakozásért.

Az első előadást egy másik olimpiai bajnoktól, dr. Kovács Antaltól, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet docensétől, a MOB elnökségének tagjától hallhatták a konferencia résztvevői. Kettős életpálya – dupla haszon című előadásában beszélt a program fontosságáról, saját tapasztalatait felelevenítve; továbbá körbejárta azt is, miben tudja egy egyetem az élsportoló továbbtanulását támogatni.

A konferencián elhangzott továbbá, hogy a néhány hete indult Kettőskarrier-programra

már 17 sportág 86 versenyzője jelentkezett.

Főleg egyéni sportágak képviselői keresték meg a bizottságot, de jelentkeztek a vízilabda, a kézilabda és a röplabda sportágakból is. 27 érvényes sportolói megállapodása van a MOB-nak, 9 van folyamatban, 32 sportolóval pedig már személyes konzultáció is lezajlott. Ez alátámasztja a program hiánypótló jellegét: igény van rá az élsportolók körében, akik közül többen már a 2024-es párizsi olimpiára készülnek. A megállapodás értelmében az ország 23 felsőoktatási intézménye és a Magyar Olimpiai Bizottság összefogva tudja őket segíteni az oda vezető úton.

A MOB Kettőskarrier-programjával együttműködő felsőoktatási intézmények: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Edutus Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Kodolányi János Egyetem, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem és a Soproni Egyetem.

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

További részletek »

Kettőskarrier-program »

 

Kategória: