Halálcsoportból lett 13. a PTE Futsal csapata az Európai Egyetemek Bajnokságán

Az Európai Egyetemek Futsal Bajnokságát idén Splitben rendezték, július 16 és 28. között. A nemzetközi megmérettetésen a hazai NB1-be frissen bekerült pécsi gárda képviselte a Pécsi Tudományegyetemet. Összesen 19 csapat indult, sok közülük válogatott játékosokkal és nagy rutinnal rendelkezett. A tornát a PTE csapata végül a 13. helyen zárta. Lássuk, milyen lépések vezettek idáig.

Halálcsoportba került a PTE Futsal csapata - a sorsolásnál ezt még persze nem lehetett tudni, de a későbbi események elég hamar bizonyították, mennyire nem pártfogolta a szerencse a mieinket a bajnokság kezdetén. “Az első mérkőzés mindig nagyon fontos, ilyenkor mindenki felfokozott állapotban van” -nyilatkozta az első, a Toulouse ellen játszott meccs előtt Hári József csapat- és szakosztályvezető.

A francia csapat nyert, 6:3-ra. “Szerintem nem jól mentünk bele ebbe a mérkőzésbe, elég bonyolultak voltak a külső körülmények is, a mérkőzésen pedig sok egyéni hibát követtünk el, amit könyörtelenül kihasználták a franciák. Igyekeztünk felzárkózni a második félidőben, de sajnos volt egy kiállítás, és utána elment az egész meccs. De tudunk mi ennél jobban is játszani!


A következő ellenfél a finn Lahti University of Technology csapata volt, akiket 6:0-ra sikerült legyőzni. “A finnekről tudtuk, hogy szívósak, csupaizom 180-190 centis srácok, keményen védekeznek és az utolsó másodpercig küzdöttek is. A fiúk a 6 gól mellett 3 kapufát is rúgtak, ami azt mutatja, hogy még mindig nem vagyunk elég koncentráltak.

Hozzáteszem: olyan körülmények között játszunk, amihez egy magyar csapat sem szokott hozzá: este is 36 fok van, a csarnokban nincs légkondi.” - értékelte a meccset Hári József.


Másnap sajnos bejött a papírforma: a Split nyerte a PTE futsal csapata elleni mérkőzést, 9:0-ra. A csapatvezető így értékelt: "Tudtuk, hogy ez egy pokoli meccs lesz, mégha a splitiek már a legjobb nyolc között voltak a találkozó előtt.

Nagyon becsületesen kezdtünk, az első 12 percben nekünk volt két ígéretes helyzetünk, de sajnos a kapu előtt elbizonytalanodtunk és jöttek a súlyos hibák. Mentálisan és fizikálisan is elfáradtunk. Örömteli volt viszont néhány eddig kevesebb játékpercet kapott játékos bátor, gyors játéka - azt gondolom, ez mindenképpen előremutató.”


A Norwegian University of Science and Technology csapata volt a következő ellenfél, ekkor már a 9-17. helyekért küzdött a PTE-s csapat. "Egy nyerhető meccset veszítettünk el 5:4-re a Norwegian University of Science and Technology csapata ellen. Végig mi mentünk az eredmény után, sajnos nagyon gyengén muzsikáltunk. Rengeteg hibával, rossz döntések sorozatával adtuk az ellenfél alá azt a bizonyos lovat" - értékelte a meccset Hári József szakosztály- és csapatvezető.


A következő mérkőzésen 11:1-re megverte a PTE Futsal csapata a Swiss Federal Institute of Sport Magglingen csapatát! “Ma mindenki komolyabb tempót hozott, jobban megtaláltuk egymást a szituációkban és gólgazdag mérkőzésen vertük a svájci riválist” - összegzett Hári József.
Utolsó ellenfelünk ezen a bajnokságon a Reims gárdája volt, melyet 4:2-re sikerült megverni a PTE-s csapatnak július 26-án. Hári József szakosztály- és csapatvezető így foglalta össze az eseményeket:
“4:2-re nyertünk ma a franciák ellen. A reimsi csapat komoly ellenfél volt, tavaly a zágrábiakkal döntőztek, a legjobb játékos is tőlük került ki - és nekik sem jött össze idén, nem tudtak az EUSÁ-n jól teljesíteni. Elég egyetlen vesztett mérkőzés, és elúsznak a komolyabb tervek nagyon könnyű megbotlani, és rendkívül nehéz visszakapaszkodni. Fáradtan kezdtük ezt a bajnokságot, de a végére a helyére került a becsületünk. A fiúk bizonyították, hogy fel tudnak állni a padlóról, ami mindenképpen pozitív! A mai mérkőzésen 0:1-es hátrányból tudtunk fordítani, ami mutatja a csapatunk erejét.”
Ezzel a csapatunk a 13. helyen zárta a bajnokságot.

“A 19 induló csapatból a 13. helyen zártunk, pozitív gólaránnyal (6 mérkőzés, 3 győzelem és 3 vereség 28-23-as gólarány).

Van hová fejlődnünk mind személyenként, mind csapatszinten, de tanulni is jöttünk, az idei EUSA számunkra egyfajta edzőtábor volt a hazai NB1-re nézve. Tíz nap alatt 11 foglalkozást tartottunk, 6 meccset játszottunk, és nem klimatizált csarnokokban küzdöttünk, ülő helyzetben is folyt a víz még a nézőkről is. Nem véletlen, hogy Magyarországról kevesen vállalják be ezt a megmérettetést: a Debrecen, a TF, az ELTE csapatai próbálkoztak már a spliti versenyen korábban, nem kiugró sikerrel.
Tanultunk, megtapasztaltuk, merre halad európai léptékben ez a sportág, és ami biztos: az egész kontinensen rendkívül népszerű a futsal az egyetemisták körében! A tegnapi meccseken tömegek szurkoltak a csarnokokban a nyár kellős közepén!
Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy egy ilyen nemzetközi versenyben is megmérettethettük magunkat. Helytállásnál több volt a teljesítményünk, ráadásul az itt tanultakat biztosan kamatoztatni fogjuk az NB1-ben. Nagy feladatok állnak előttünk, jelenleg csarnok nélkül, de nekivágunk az NB1-nek, a célunk a lehető legjobban szerepelni!”
- értékelte csapatunk szereplését Hári József.

A következő nagy lépés augusztus közepére várható futsal téren: a PTE futsal csapata augusztus 14-én játssza majd első NB1-es meccsét Nyíregyházán, majd augusztus 18-án a TTK-n este 19 órától fogadják az elmúlt három év bajnokát, a Haladást.

Hajrá, PTE!

Kategória: