Fagyasztás, fogyókúra, judo

Boros Bence a PTE sportszervező szakos, másodéves hallgatója, egyben a Kaposvári Judo Klub 66 kilogrammos versenyzője, élete első felnőtt VB-jén a legjobb 32 közé került, van esélye az olimpiára kijutni, 2019-ben ő volt a PTE férfi sportolója.

23 évesen nemzetközi szinten mozogsz már?

Igen, de Magyarországon még első éves felnőttnek számítok.

Mire vagy a legbüszkébb?

Az összes érmemre, tudom, hogy mekkora munka van mögötte. Kiemelhetném az Európa Kupa aranyérmem, vagy két ezüstöm is van felnőtt versenyről. Tizenhatszoros magyar bajnok vagyok egyéniben és csapatban. Az Universiade miatt fáj a szívem, hogy nem sikerült érmet nyernem, csak ötödik lettem.

A sportolók a kudarcokról olyanokat mondanak, hogy fellocsolták a füvet, nem tudtam koncentrálni… A judoban a fogyásra lehet kenni a bajokat?

A focistáknál csúszik a fű… Meg minden fejben dől el. Ha meccs közepén begörcsöl az alkarom, akkor is muszáj a kezemet használni, ha fáj. A fájdalmat megpróbáljuk kizárni. Van, hogy eltörik az ujjunk meccs közben. Megyünk tovább!

Volt ilyesmiben részed?

Mutatóujjam is eltört már, és az összes lábujjam. Az első bajnokságom előtt a jobb nagylábujjam tört el, beragadt két szőnyeg közé edzésen és…

És ezt koncentrálással ki lehet zárni?

Igen. És a fagyasztó spray is használ vagy fél percig.

Ez a focistáknál is csodaszer. Bármit képes gyógyítani…

Három mozdulatig használ, utána végig lüktet a lábam. De visz az adrenalin. Nem szoktam ilyesmivel foglalkozni, ha győzni akarok.

A lányok is mindig fogyókúráznak, akár a sportolók. Ha rád nézek, nem sok felesleget látok. Kell egyáltalán fogyasztanod?

Hajjaj! 73 kiló vagyok most és 66 a versenysúlyom. Hat-hét kilót kell majd leadnom. Ha odafigyelek a táplálkozásra, két kiló simán lemegy.

Tegyük fel két hét múlva verseny lesz. Mit csinálsz?

Egy hét alatt szoktam lefogyni 5-6 kilót.

Vízre szükségünk van, de abból lehet veszteni.

Fokozatosan veszek vissza a vízfogyasztásból. Könnyen emészthető ételt fogyasztok, szárnyast, rizst. Tészta csak a visszatöltésnél jó, de csak 5%-ot nőhet a súlyunk, esetemben ez 69 kiló 30 deka. És a verseny napján derül ki, hogy kit mérnek „vissza”. Kisorsolnak, vagy sem.

Mennyire embertelen ez a fogyasztás?

Nagyon. Szellemileg nehéz. Képzeljed el, hogy a sporttársak jóízűen kajálnak előtted. Egészségtelen is. Volt olyan nyaram, hogy végig versenyeztem, ezért minden hétvégén fogyasztottam. De súlyt tartani könnyebb, mint leadni.

Az olimpia a cél?

Az lenne, de tanulok is. Sok versenyre kellene mennem. De diplomát is szeretnék a kezembe, mert a sport karrier véget fog érni. Nem 40 évesen szeretnék tanulni. Rengeteget utazok, alig látom a családot, a barátnőmet. Egy fenékkel ülök négy lovon. Nagyatádon élek, Kaposváron judózom, Pestre kell járni a válogatottság miatt, edzőtáborok… A klub nem tud fizetést adni, a versenyzésem támogatja anyagilag, a szövetség pedig csak eredmények után tud fizetni. Az Universiade nem sikerült, így most ők nem tudnak támogatni, de ha eredményem lesz, akkor változni fog a helyzet. Addig saját zsebből is finanszírozom a versenyeket.

Veszélyes kikapni?

Az. Rossz úgy felmenni a szőnyegre, hogy teher van a vállamon. Így nehéz teljesíteni. Felnőtt világbajnokságon jól mutatkoztam be, ott a 8 közé kerülésért vívott kaptam ki. Megálltam egy pillanatra, s azt használta ki az ellenfél, el is estem…

Bocsánat, hogy közbevágok, de ez az önmarcangolás, tized, századmásodperceken való sajnálkozás mennyire rész a sportnak? Ízekre szeded a hibákat ezerszer?

Nekem ez egy nagy trauma volt. Két hétig nem tudtam judózni rendesen. Mindenkivel összevesztem, még a családban is. Gyűlöltem edzeni… Hányingerem lett a sporttól. Elegem lett abból, hogy mindent feláldoztam… Idén lesz 17 éve hogy elkezdtem.

Kapásból két típust tudok felidézni a küzdősportból. A jófiút és a svihákot.

Mindenkiben van csibészség, még a jófiúkban is, de nem mindegy, hogy hol jön ki.

Abszolút jófiúnak tűnsz, mégis miben vagy te csibész?

A szüleim azt mondják, hogy túl jó vagyok, romantikus alkat, nem szeretek megbántani másokat. Ha beleütnek a szemembe, vagy orrba vágnak, nem szeretem visszaadni. A mai küzdősport nem ilyen. Ha lekerülsz földre, rád hasalnak, a bírók már nem látják, hogy belenyúlnak az orrodba és már tépik is fel, a füledbe fúrnak az ujjukkal, akupresszúrás pontokat nyomnak meg, hogy ne tudj védekezni… Visszafeszítették a térdem egyszer – ez tilos – de még azon a meccsen megtoroltam.

Sosem akartad feladni?

Dehogynem. Háromszor. Egyszer egy gerincfeszítést csináltak rajtam – ez is szigorúan tilos – és sérvet kaptam. Le se léptették az ellenfelem. A bírót sem tiltották el. A bal lábam akkor kikapcsolt. Mozgatni tudtam ugyan, de nem éreztem vele semmit, se hideget, se meleget. Csiklandozhatták is akár. Kórházba kerültem, három napig kezeltek.

A rehabilitáció idejét egy évre becsülték, de genetikai csodának mondtak: három hónap múlva megnyertem a magyar bajnokságot.

Egy évre rá korosztályos Európa Bajnokságon második kiemelt voltam, az első srácot sikerült is eldobnom, maradt még két és fél perc, elkezdtem kivédekezni. A földharcban egy kifordulásból rosszul jöttem ki, kifordultam, a srác nem akarta annyiban hagyni, így meghúzott hátrafelé, megint lebénult a lábam a sérvtől. Rohammentővel vittek be, szerencsére négy óra múlva már annyira elmozdult az a kibuggyanás, hogy elkezdtem újra mozgatni tudni a lábam. Ha lábra álltam, nagyon fájt. És volt még egy térdműtétem is.

Olyan sérülésekről beszélsz, amiből egy is túl sok. Tehát igaz, hogy sportolni egészséges, az élsport meg egészségtelen?

Igen. Aki egészségesen akar élni, heti 3x4-szer sportoljon.

A te tested hány éves emberének felel meg, kopásokat tekintve?

Harmincötöt mondtak. Amúgy 23 vagyok.

Mi a csúcs, amit érzel magadban?

Az olimpiát szeretném megjárni, de ha nem teljesül, azt is el tudom fogadni. A felnőtt VB-ből még szeretnék legalább egyet. 2022-ben Budapesten lesz. Az a kérdés, hogy hány kilóban. Valószínűleg a 73 kilós súlycsoportban. Az lenne az ideális, ha csak két kilót kellene fogyasztanom, az egy vacsora és egy edzés.

Szereted még a judót?

Túlságosan is. Betegesen. Hatéves koromtól kezdve folyamatosan edzésre járok. Heti három edzéssel kezdtem, most meg tizenötnél tartok. A fél életemet edzőteremben töltöm.

Próbált valaki lerendezni téged a civil életben? Mert tulajdonképpen fegyvernek számítasz, nem?

Volt, hogy megpróbáltak. Nem vagyok rá büszke. Még általános iskolában egyszerre öt emberrel kerültem összetűzésbe. Az utolsó elrúgta a hüvelykujjam, emiatt ki kellett hagynom egy versenyt. Megtanultam a leckét. Ma már kibeszélném a helyzetet, hogy jól van, én vagyok a hibás. Ha a barátnőmnek menne neki valaki, akkor azért odalépnék határozottabban.

Hány danos vagy?

Egy. Ez már a mesterfok. Innen már csak a szépség következik, ez már művészet. Majd ha ötven éves leszek, akkor megszerzem a többit. VB arany és EB arany után könnyebben adják majd a danokat. (mosolyog)

Az, hogy érint, hogy 2019-ben te lettél a PTE férfisportolója?

Örültem neki, megtisztelő, de sosem szeretem villogtatni az eredményeimet. Egy átlagember számára biztos nagy dolgokat értem el, de sportolóként tudom, ez még csak a kezdet.

Kategória: