Elhunyt Dr. Papp Gábor

Megdöbbenéssel és mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Papp Gábor a TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézetének nyugalmazott mestertanára tragikus hirtelenséggel elhunyt.

1950-2019 Papp Gábort minden Intézetünkhöz kötötte. A Pécsi Tanárképző Főiskolán 1974-ben szerzett biológia-testnevelés szakon tanári oklevelet, valamint kosárlabdázás sportágban edzői képesítést. Két évet a PTF I. sz. Gyakorló Általános Iskolában tanított, majd 1976-tól a Pécsi Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszékének (és jogutód intézményeinek) oktatója. 1986-ban a Magyar Testnevelési Egyetemen egyetemi doktori fokozatot szerzett „summa cum laude” minősítéssel.

1984-88-ig az OTSH megbízásából a Testnevelési és Sporttudományos Tanács Ifjúsági és Tömegsport bizottságának titkára volt. 1986-tól a PAB Sportbiológiai Munkabizottság tagja. 1984-től a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség Edzőbizottságában dolgozott. Szeretett sportágában 20 évig edzősködött NB II.-NB I. szinten, vezetésével az egyetemi női kosárlabda csapat két alkalommal nyerte meg a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot.

A testnevelő tanárképzés korszerűsítési munkálataiban vett részt, több szakfejlesztési dokumentumot dolgozott ki. 1989-1994-ig a Testnevelés- és Sporttudományi Intézet Szaktanárképző Tanszékén tanszékvezető helyettesi feladatait látta el, 1994-től a Testnevelés- és Sporttudományi Intézet igazgatóhelyettese. 1997-től a Testnevelés- és Szabadidősport Központ vezetője. 1998 óta a PEAC módszertani vezetője, 2002-től nyugdíjba vonulásáig a PEAC ügyvezető elnöke. Irányítása alatt a sportegyesület helyzete stabillá vált. Sportvezetőként sokat tett a város és az egyetemi versenysport kapcsolódási pontjainak kialakításában, 2003-2007 között a PVSK elnökségi tagjaként ma is modellt adó együttműködést alakított ki. 2005-től Pécs Városi Sportegyesületek Szövetségének elnöke, két alkalommal vett részt Pécs város sportkoncepciójának kidolgozásában.

Dr. Papp Gábor munkájának elismeréseként 1986-ban TDK témavezetői tevékenységéért miniszteri dicséretben részesült. 1989-ben „kiváló munkáért” kitüntetést kapott. Az egyetem szenátusa a több évtizedes gyakorlati munkájának elismeréseként mestertanári címet adományozott részére 2005-ben. Az egyetemi sportért végzett munkája elismeréseként a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség 2007-ben életműdíjban részesítette. 2012-ben nyugdíjba vonult, azóta a kosárlabda sport pécsi eredményeit és életét figyelemmel kísérte, de mindennapjait családjának, 5 unokájának szentelte.

Személyében olyan tanárt, kollégát, sportembert, barátot veszítettünk el, aki utánozhatatlan humorával, nyugodtságával, természetes bölcsességével, szakmai hitelességével szerzett tekintélyt és tiszteletet. Szívügye volt a tanárképzés, a kosárlabdázás és az egyetemi egyesület mellett mások önzetlen segítése, a kollégák munkájának elismerése. Életútja, munkássága és az emberekhez való viszonya példaként szolgált tanítványainak és munkatársainak egyaránt.

Családja szűk körben búcsúzik Tőle.

Emlékét szívünkben tisztelettel őrizzük!

 

Prisztóka Gyöngyvér

PTE TTK STI intézetigazgató-helyettes

egyetemi docens

Kategória: