Birkózó MEFOB Pécsett

Magyarországon több mint 30 sportágban szerveznek egyetemi bajnokságot, csapat és egyéni sportágakban is. Egyetemi egyesületek, sportirodák pályáznak a megrendezésért. Pécs többnyire az asztaliteniszt szokta rendezni, idén ezt Miskolcon rendezik egy nagy egyetemi fesztivál keretétben – nyolc sportágból rendeznek most versenyt, hogy kipróbálják az infrastruktúrát, mert 2024-ben Debrecennel közösen rendezik majd meg az Európai Egyetemek Sporttalálkozóját. Ezért került Pécsre a birkózás – tavasszal pályáztuk meg – mondta Háry József a PTE Sportiroda vezetője.

A PEAC birkózó szakága dinamikusan fejlődik – folytatta Háry – és bár Pécs nem volt híres a birkózóversenyeiről, de Magyarországot tekintve 2014-ben mi szerveztük meg a szakág legnagyobb versenyét, a Birkózó Világbajnokságot.

Kérdésünkre a Sportiroda vezetője elmondta, hogy 15 egyetem vetélkedett Pécsett a versenyen. Legnagyobb létszámmal a Testnevelési Egyetem csapata vett rész a MEFOB-on, a létszámot tekintve őket követte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem,  és házigazda PTE csapat is több mint egy tucatnyi résztvevővel. „Összesen 93 versenyzőnk volt, akik férfi kötött és szabadfogás mellett női és amatőr kategóriában versenyeztek. Háry József elmondta, hogy amatőrként egykori birkózók, judósok szoktak indulni a MEFOB-on, mert az itt elért eredménnyel akár sportösztöndíjra is pályázhatnak. Az amatőrök idén viszonylag kis számban indultak el, mert a pécsi MEFOB után egy héttel rendezik meg Miskolcon a judo MEFOB-ot, így a versenyzők érthetően féltek a sérüléstől, és talán már „készültek a miskolci verseny előtti, Tavasbarlangban rendezett éjszakai bulira.”

A pécsi verseny jó hangulatban zajlott, jelen volt Farkas Tibor, a Magyar Birkózószövetség főtitkára, Juhász Péter, a Magyar Egyetemi Sportszövetség főtitkára, Nyögéri Lajos, Pécs megyei jogú város alpolgármestere is, de köszöntötte az egybegyűlteket Miseta Attila, a PTE rektora is. A háromszoros világbajnok, olimpiai második helyezett Komáromi Tibor is itt járt a MEFOB-on, ő Maglódon készíti fel a versenyekre az egyetemistákat.

Háry József külön kiemelte, hogy a jelenleg a PTE AJK tanuló Dollák Tamara, felnőtt Európa Bajnokságon 3. helyezett is elindult a PTE színeiben és birkózott a PTE pontjaiért.

„A Pontversenyben a papírforma szerint alakult minden, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadik lett, a házigazdaként a PTE csapata a második helyen végzett, és a Testnevelési Egyetem győzött – profik voltak a versenyzőik, de csapatként is úgy működtek.” Mint azt a Háry József elmondta, egy dolgon kell még változtatni majd, a TTK-csarnok hűtéséről kell gondoskodni, mert tavasz végén, nyár elején 40 fokos hőmérséklet is előfordul benne, így alig alkalmas sportra.

PTE-s eredmények:

Profi

Női:
50 kg  1. Beringer Fatime, 2. Németh Sára

55 kg 1. Fata Nóra

57 kg 1. Dollák Tamara

62 kg 1. Németh Veronika

72 kg 1. Péntek Vanessza

76 kg 1. Hárs Barbara

Szabadfogás:

70 kg 2. Németh Zsolt, 5. Krebsz Botond

74 kg 1. Gulyás Botond ( TE )

79 kg 2. Bak Barnabás, 3. Járfás András

Kötöttfogás:

72 kg 3. Németh Zsolt, 5. Krebsz Botond

77 kg 2. Bak Barnabás, 3. Gulyás Botond ( TE ) ,  5. Járfás András

Amatőr:

70 kg 4. Fülöp Álmos

80 kg 5. Pintér Attila

+90 kg 2. Nemes András

 

Összesített csapatverseny:

1. TE

2. PTE

3. NKE

 

Kategória: