Be szeretnék kerülni az olimpiai csapatba

Villáminterjút készítettünk Demeter Attilával a PTE ÁJK végzős hallgatójával, aki 3x3-as magyar válogatott kosárlabdázó és a PVSK- Veolia első osztályú játékosa. Fókuszban a kosárlabda és az egyetemi sport.

Attila, az egyetemen az ismertebb sportolók közé tartozol, hiszen számos alkalommal képviselted már a PTE-t országos vagy nemzetközi versenyen, van kedvenc pillanatod bármelyik megmérettetésről?

Mindig öröm volt a PTE színeiben is pályára lépni. A nemzetközi versenyeken különösen, mivel ott nemcsak a Pécsi Tudományegyetemet, hanem az országot is képviselhettem, ami számomra mindig plusz motiváció volt és lesz. A legkedvesebb élményem a 2018-ban Portugáliában megrendezett Európai Egyetemi Játékok voltak. Itt az egyetemi 3x3-as kosárlabda csapattal vettem részt, a 6. helyen végeztünk. A hangulat elképesztő volt, rengeteg sportágban mérették meg magukat a sportolók. Úgy éreztem magam, mintha egy mini olimpián lennék, és mivel az egyik legnagyobb célom, hogy kijuthassak egy Olimpiára, így nagyon élveztem ezt a közeget.  Emlékezetes számomra, hogy sok magyar sportoló, akik más sportágban mérették meg magukat, a versenyszámaik után még fáradtan is jöttek nekünk szurkolni a pálya mellé. Remélem lesz még lehetőségem 3x3, illetve 5x5 kosárlabdában is képviselni a PTE csapatát. 

A kosárlabda két szakágának (5x5, 3x3) is aktív játékosa vagy, de maga a „kosársport” véletlen vagy tudatos választás volt? 

A kosárlabdát, Hódmezővásárhelyen az általános iskola második osztályában kezdtem egy délutáni foglalkozáson, ahol felfigyelt a tehetségemre az edzőm és azt tanácsolta, hogy próbáljam ki magam a vásárhelyi egyesületi csapatban. Rögtön megfogott ez a sport, így nem is volt kérdés, hogy a későbbiekben profi kosárlabdázó szeretnék lenni. 

Ha már szóba kerültek a szakágak, akkor az 5x5-öt vagy 3x3-at favorizálod? Lehet egyáltalán párhuzamosan két sportolói karrierben gondolkodni?
A 3x3 és az 5x5 kosárlabda is nagyon közel áll a szívemhez. Mindkét sportágban sok szép emlékezetes sikert értem már el hazai, illetve nemzetközi porondon is. A magyar válogatottal részt vehettem már több utánpótlás és felnőtt EB-n, illetve 3x3-ban világbajnokságon is, sőt 2018-ban U23-as világbajnoki bronzérmet szereztünk a csapattal. Úgy gondolom, hogy a 3x3 kosárlabdát nekem találták ki, abban otthonosabban érzem magam, felszabadultabban tudom játszani a játékom, ráadásul olimpiai sportág lett, így nagy lehetőséget látok benne. Szeretnénk a 2021-es tokiói olimpiára kvalifikálni magunkat. Június elején lesz a kvalifikációs torna, amire hamarosan el is fogunk kezdeni készülni a válogatottal. 

Akkor most csak Tokió lebeg a szemed előtt?
Nem teljesen, szeretném megszerezni a diplomámat ebben a szemeszterben, így most fogom megkezdeni az államvizsgáimat. És igen, emellett be szeretnék kerülni az olimpiai csapatba és képviselni hazánkat Tokióban.

Kategória: