Pécs, Mecsek, tus

A PTE Egészségtudományi Kar karbantartója, Gazdag Krisztián kötöttfogású birkózó megvédte tavalyi elsőségét az 55 kg-osok kategóriájában a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában rendezett felnőtt országos bajnokságon szeptember 19-én.

Gazdag Krisztián / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A szikár híradás úgy szól, hogy szeptember 19-én Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában az  55 kg-os kategóriában megvédted a tavalyi elsőséged. Melyik szakágban nyertél?

Kötött fogásban, ami annyit jelent, hogy deréktól fölfelé lehet csak fogni, lábra nem lehet menni és gáncsolni sem lehet – az már szabadfogás lenne.

Másodszor lettél magyar bajnok, mit jelent ez a te sportolói karrieredben? 

Tavaly jöttem át Pécsre…

Honnan?

A Vajdaságból, Magyarkanizsáról, akkor még a barátnőmmel – most már a feleségem (nevet) –, a cél pedig az volt, hogy Pécs városának hozzak egy országos bajnoki címet. Előtte csak egy harmadik és egy második helyezésem volt.
Idén áprilisban lett volna az országos bajnokság, de a járványhelyzet miatt töröltek minden versenyt, edzeni sem tudtunk. Egy hónappal előtte tudtuk meg, hogy ez akkor meg lesz tartva utólag. A felkészülésnek azonban akadálya volt, hogy nem edzhettünk előtte, ráadásul hirtelen nagy terhelésnek nem lehet kitenni a szervezetet. Kedvezett, hogy kevés mérkőzés volt.

Balról: Garamvölgyi Gábor, edző, Gazdag Krisztián, Bak Barnabás, Nagy Norbert szakosztályvezető / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Balról: Garamvölgyi Gábor, edző, Gazdag Krisztián, Bak Barnabás, Nagy Norbert szakosztályvezető / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A jelek szerint jól jöttél ki a pandémiás felkészülésből. 

Van mögöttem tizennyolc évnyi edzésmunka, ami nem veszik el; volt ideje rögzülni a mozdulatoknak, ezeket frissítettük fel.

Még pontot sem csináltak rajtad...

Igaz. Tavaly vesztett helyzetből hoztam vissza a meccset, idén viszont simán ment minden.

Gazdag Krisztián / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

Mire fókuszálsz most birkózóként?

Idén már nem lesz több verseny.  A fő cél most a szintentartás.

A válogatottsággal hogy állsz?

Év elején megnyertem a válogatót. A honosítással azonban sok herce-hurcával jár, mivel szerb színekben korábban már birkóztam. Idén lett volna az Európa bajnokság, erről lemaradtam a honosítás miatt.

Mióta vagy válogatott?

Tizennégy éves korom óta folyamatosan, amióta elértem a kadét kort, itt Magyarországon ez az ifi kategória. Törést jelentettek a sérülések, valamint az hogy elkezdtem dolgozni, ezért le is kellett mondanom a válogatottságot. 

Gazdag Krisztián / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

A jövődet Pécsett képzeled el?

Igen, mindenféleképpen. Nagyon tetszik a város, a közösség és a munkahelyem, ami a PTE Egészségtudományi Kara. Karbantartó vagyok.

Mi fogott meg a városban?

A Mecsek.

Gazdag Krisztián / Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

És mit szeretsz a birkózásban?

A küzdést, az akaraterő fejlesztését, a test-test elleni harcot. Sokszor koplalni kell a kemény edzés mellett, hogy lemenjen a nem kívánt súly. Nem csak az erőről szól, ügyesség is kell, taktikai érzék. Ez nem csapatsport, itt nem lehet alibizni. Ott van a foci például: el lehet tengeni-lengeni a pályán, itt viszont minden rajtad múlik. Ha jól felkészültél, nyugodt lehetsz, ha nem, borul a bili. Tudod, miért kapsz ki. 

--

NÉVJEGY

Gazdag Krisztián
1993.05.18 Zenta (Jugoszlávia) 
Nős, egy gyermek édesapja
18 éve birkózik

Legnagyobb sikerek:
2011 – Mediterrán bajnokság (Mediterranean Championship) 3. helyezett szerb színekben
2013 – Adria Kupa (Adriatic Trophy)  2. helyezett szerb színekben
Szerb országos bajnok
Kétszeres magyar bajnok

 

Kategória: