Aranyérmes a PTE tollaslabdacsapata

Aranyérmet hozott haza a PTE tollaslabdacsapata a hétvégén megrendezett MEFOB-ról. A tagok: Kiss Fanni Dóra, dr. Végh Miklós, Dulcz Zsombor, Kiss Bene Benjámin, Kováts Máté és Szerecz Márton. Csapatunk fő szervezőjét, dr. Végh Miklóst kérdeztük a siker titkáról és a tollaslabdáról.

Mikor és miért kezdtél el tollaslabdázni? Mikor jöttek az első eredményeid?
2004-től öt éven át kosárlabdáztam a PVSE utánpótlásában, de - talán mivel nem voltam elég magas - kiszorultam a csapatból. Egy év szünet után megtudtam, hogy épült egy tollaslabda-csarnok Pécsen, és elkezdem játszani 2010-2011-ben. Két évvel később lettem a Multi alarm SE igazolt versenyzője. Lassan lépdeltem előre a ranglétrán, és a másodosztályú csapat tagja lettem, amivel többször nyertünk csapatbajnokságot. A 2019-es szezon volt az első, ahol már az elsőosztályú csapatban versenyeztem, és a mai napig a csapat tagja vagyok.


Az egyetemre 2016-ban nyertem felvételt az ÁOK fogorvos szakára. Az első adandó alkalommal jelentkeztem a MEFOB-ra, és rögtön sikerült egy ezüstérmet nyernem férfi egyéniben és egy aranyat férfi párosban. 2018-ban sikerült egy aranyérmet szereznem férfi egyéniben. Azóta inkább a csapatot menedzseltem, játékosokat verbuváltam, a szervezésből vettem ki a részemet.
2022 nyarán államvizsgáztam, de öregdiákként még visszatérhettem.

Most hétvégén sikerült is a tollaslabda MEFOB-on a csapatbajnokságot megnyerni, férfi párosban pedig bronzérmet szerezni!

Arányaiban mit kell tudni a csapatról?
A csapatunk elég vegyes, csak egyetemistákból áll, de vannak köztük kiöregedők, mint én, és újoncok is! Az, hogy ennyire erősek vagyunk - és szerintem jövőre még jobbak leszünk! - szerintem a Multi alarm centrumnak is köszönhető: kevés ilyen létesítmény van az országban, és a jó körülmények jelentősen hozzájárulnak a játékosok fejlődéséhez.
A lányok kicsit kevesebben vannak a tollaslabdázók között, ez nemcsak pécsi, hanem országos trend is,

jó volna még egy-két női versenyző a magyar mezőnyben.

Említetted, hogy összegyűjtötted a játékosokat.
Igen! Tudtam, hogy szerveznek

Egyetemi Európa-bajnokságot és van egy Európai Egyetemi Játékok nevű megmérettetés is. A tollaslabdázó pályám elejétől hittem abban, hogy nekünk ott a helyünk!

Már a covid előtt úgy volt, hogy kijutunk az Egyetemi Európai játékokra, ám ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt, a következő évit pedig elhalasztották. Idén nyáron végül kijutott egy hatfős delegáció Lengyelországba. A csapatunk a 19 indulóból a 11. helyet szerezte meg, amit a magam részéről igen jó teljesítménynek tartok, hiszen olyanokat is magunk mögé utasítottunk, akik a papírforma szerint jóval erősebbek voltak nálunk. Egyéniben Gonda Daniella a döntőig jutott, ezüstérmet szerzett.

A tollaslabda egyéni sport. Hogyan tudod segíteni a csapatot?
Kicsi a tollaslabda közösség Magyarországon, és akikkel egy csapatban vagyok, azokat elég közelről ismerem. Nem szakmai szempontból segítek - arra ott vannak az edzők! -, inkább motiválni tudom őket, értek a nyelvükön. Nincs egy vezérünk, hanem igazi csapat vagyunk, ahol mindenki véleménye számít - talán pont ezért tartunk ott, ahol!

Mi a legközelebbi célotok?
Azon vagyunk, hogy a hazai egyetemi versenyeken és nemzetközi szinten is ott legyünk az élvonalban! A célunk a következő MEFOB 2023 májusában, aztán a jövőre Miskolcon rendezett  Egyetemi Európai Játékok 2023 nyarán. Nagyon készülünk,

remélhetőleg több játékossal indulunk majd, és több éremmel térünk majd haza.

Kategória: