PTE ETK-s hallgató a Mecsek Rallye-n!

A  magyar autósport történetének legnagyobb hagyományú eseményét idén június 22-24 között rendezik 161 kilométernyi pályán, 12 gyorsasági szakasszal a Mecsek aszfaltos útjain, és a 150 induló között - immár másodszor - Tóth-Gili Tamás, a PTE ETK hallgatója is ott lesz!

Miután a PTE PEAC Mighty Bulls vízilabda csapattal megnyerte az idei OB II-t, és lassan lezárja az ETK-s vizsgaidőszakát, Tóth-Gili Tamás az 56. Mecsek Rallye rajtvonalához áll. Az autóversenyzésnek nála vannak családi gyökerei: édesapja a ‘90-es években a magyar élmezőnyben versenyzett. Tamás (a vízilabdával ellentétben) ebben a sportágban még újoncnak számít, de tavaly máris ő lett a historic E2-es kategória bajnok.

“Tapasztalatot szeretnék gyűjteni és a lehető legjobbat kihozni az egész hétvégéből, hogy jövőre nyerni jöhessek Pécsre.

Tavaly egy bemelegítő évet teljesítettem, vezető helyről estünk ki, az autó meghibásodása miatt. Idén  egy 220 lóerős Peugeot 208 Rally4-essel indulunk. Ehhez nagyon fel kellett nőni, és ez az a szint, amikor a puszta célbaérés is hatalmas dolog. De a mélyvízben tanulunk” - mondja Tóth-Gili Tamás.
A Mecsek Rallye-n az Árpádtetőtől induló ágat szereti a legjobban: “Az eleje technikás rész, utána pedig egy igazi bátorságpróba: a Ranga László út nagy kihívás, mert szinte állni kell a gázon, és el kell hinni, hogy az autó be fog tudni fordulni. Ezt úgy képzeld el, hogy ahol hatvannal megy egy átlagos forgalomban közlekedő autó, oda mi kb. 170 körül megyünk bele. Nagyon szeretem a Mecsek Rally-t, és mivel itt tanulok a PTE-n, és a PEAC-ban vízilabdázom, akár hazai pályának is nevezhetném.”
Pécs megyei jogú városnak köszönhetően az idei esztendőben is

ingyenesen látogatható a verseny és az ahhoz kapcsolódó minden egyes programelem,

így az úgynevezett FanZone-ok is.  Pénteken a kisvaszari elágban, illetve Hosszúheténynél, az egysoros kitérő lassítónál találhatók ezek a nézői pontok. Szombaton az orfűi strandparkolónál lesz az egyik FanZone-pont, a másik Remeterétnél, amely a hegyi pályáról, a Ranga László úton közelíthető meg.
Az Árkád melletti Centrum parkolóban kialakított éjszakai gyűjtőállomáson minden autót egy helyen lehet majd látni.  A verseny központjának, valamint a szervizparknak az Expo Center ad helyet, ahová szintén ingyenes a belépés.
Egyéb kísérőprogramok is lesznek, mint például a 21-éig ingyenesen látogatható versenyautó-kiállítás az Árkád területén. Szintén az Árkádban közönségtalálkozóra várják szeretettel az érdeklődőket szerdán 18 órától.
És hogyan kell jól szurkolni Tóth-Gili Tamásnak?

“Minden végtagoddal vadul kalimpálni kell, és közben üvölteni! Ezt mi ugyan tizedmásodpercig látjuk az autóból, és hallani nem hallunk a kiabálásból semmit, de az a tizedmásodperc jelenti a világot. És az összefoglaló videókban is nagyon jól néz ki!”

Pénteken a rajtceremóniát megelőzően 16 órától a PTE Brass Band fújja a talpalávalót a Széchenyi téren, 17 órától a nemzetközi mezőny mutatkozik be. A célceremónia június 24-én, szombaton lesz a Széchenyi téren, 15:30-tól.
További infó a programokról: mecsekrallye.com

Kategória: