Mi érdekes van a Tour de Hongrie-ban?

Laikus lámaként arra gondoltam, nem bennfentest, hanem egy elkötelezett szurkolót kérdezek meg arról, mi az érdekes az országúti kerékpárversenyekben, kik a főbb szerepelők, és szurkolóként mikre/kikre érdemes figyelni. PTE-s kollégám volt segítségemre, és ne feledjük, a PTE egy teljes szurkolói zónával kitelepül a versenyre!

Mi az ebben a sportban, ami szerinted annyira érdekes, hogy nézni kell, meg szurkolni?
Egész életemben bringáztam, de nem versenyeztem. Pár éve kezdtem versenyeket nézni, először a versenyzők technikáját és a gyönyörű tájakat találtam érdekesnek. Aztán rájöttem, hogy

ez valójában egy csapatsport: a végén ugyan egy ember áll a dobogón, de minden társa a sikeréért dolgozik a verseny teljes ideje alatt! 

Ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy Tour de Hongrie-t, kell egy csapat, ami segíti, védi.
A Tour de Hongrie egyhetes, de a francia Tour de France, az olasz Giro D’ Italia három hetes körversenyek, ahol naponta nagyjából 200 kilométereket tekernek a versenyzők, egy-egy pihenőnap van. Országúti versenyek ezek, síkon tekernek, emelkedőkre és hegyekre bringáznak fel, akár esőben, hóban…

Hóban?
Igen, mert van, hogy olyan magasra vezet az út, hogy hó van és köd, alig láthatnak valamit. Nagyon megterhelő lehet fizikailag.

Hogyan lehet azonosítani a csapatokat? És ezek a különböző színű pólók mit jelentenek?
Minden csapatnak megvan a saját meze - persze egy csomó szponzor logójával tűzdelve -, ami megkülönbözteti őket. Mind ugyanabban a mezben vannak, kivéve, ha, mondjuk az egyik versenyző a saját országában megnyert egy nemzeti versenyt, mert akkor nemzeti színekbe öltözhet. Például Valter Attila tavaly megnyerte a magyar országúti kerékpár bajnoki címet, így ő a magyar trikolór színeiben tekerhet, a csapattársai (Team Jumbo-Visma) viszont sárgában versenyeznek.
Versenyeken a legjobbak a versenyek kiemelt mezeiben tekernek. Tour de Hongrie-n 4 mez van. Sárga mez melyet az összetett legjobbjának jár, a zöld amit a legjobb sprinter kap, a piros a hegyi pontversenyt vezető kapja. A pécsi szakaszon is látható lesz a fehér trikó, ami a legjobb magyar versenyző kiváltsága.

Kiknek szurkolsz?
Az elmúlt években egyre jobbak a magyar versenyzők, például Valter Attila, aki a magyar bringások közül a legkiemelkedőbb, januártól a világ egyik legjobb férfi csapatában teker.

Kiemelném Dina Marcit is, aki itt lesz Pécsen a Tour Hongrie-n is! És Vas Kata Blanka, aki nőként a világ legjobb női csapatában teker – elképesztően ügyes 22 évesen. Nekik mindig szurkolok.

Chris Froome is kedvencem, ő négyszeres Tour de France győztes, a Giro-t, a Vueltát is megnyerte. Pár éve volt egy balesete, amiből felépült, de azóta még nem nyert. Úgy volt, hogy ő is jön a Tour de Hongrie-ra.  Például Chris Froome-ban az elején nem láttam semmi különlegeset: úgy éreztem, a csapata nagyon dolgozik érte, és végül csak emiatt nyeri meg az összetetteteket. Aztán volt egy olyan olasz körverseny, amiben nem ment jól neki az első két hétben. És a végén egyik pillanatról a másikra magához tért, és nyolcvan kilométerrel a cél előtt elindult, tök egyedül. Üldözték, de nem érték utol, és megnyerte a versenyt. Emiatt kedveltem meg, és elkezdtem szurkolni neki.

Egan Bernal is is itt lesz! Nagy dolognak tartom, hogy a magyar versenyre ilyen híres versenyzők is eljönnek.

Hogyan szoktad ezeket a versenyeket követni?
A Giro-t elég nehezen, mert az májusban van, és dél körül indulnak a szakaszok, 15-16 óra, mire vége. A közvetítés egybeesik a munkaidőmmel, így csak az összefoglalót és a hétvégi szakaszokat követem. A Tour de France nyáron van, olyankor általában szabadságon is vagyok, élőben tudom figyelni a közvetítést. És hát tavaly a Giro d’Italia Budapestről indult, Magyarországon zajlott az első három szakasz. Ott voltunk végig.

Mennyire lehet követni a versenyt élőben? Csak mert pl. egy autóversenyből a közvetítések átfogóbb képet adnak, mintha az ember élőben nézi.
Tény, hogy a Giro magyar szakaszán a negyedét láttam ahhoz képest, amit a tévében láthattam volna. De

az az élmény, hogy ott vagy a helyszínen, és élőben látod azokat a versenyzőket, akiket különben csak a képernyőn, leírhatatlan!

A közönség maga is óriási élmény. Fiatalok és idősebbek is szurkolnak, például volt mellettünk egy hatvanas éveikben járó házaspár, akik ismertek minden versenyzőt. Tudom, hogy egy focimeccsnél elkülönülnek a csapatok szurkolói, egy bringaverseny más: nem lehet tudni, ki a melletted álló kedvence. Szerintem pont az a lényege az ilyen sportrendezvényeknek, hogy együtt vagyunk.

A Tour de Hongrie tavaly szeptembertől a ProSeries része, vagyis olyan versenyekkel került egy lapra, mint a Tour de France, a Giro d’Italia vagy a Vuelta a Espana. Mennyiben más, mint a francia vagy a spanyol megmérettetés?
Egyre népszerűbb a magyar verseny szerintem, egyre nagyobb nevek tűnnek fel! Általában ezek a kisebb - vagyis a Giro és a Tour de France három hetéhez képest csak egy hetes - versenyek egyfajta felkészülés is a csapatoknak a nagyobb versenyekre. Sokan pedig abban látnak lehetőséget, hogy szakaszokat nyerjenek. Valószínűleg a szervezést is színvonalasnak tartják, és jók a szakaszok, amik főleg a sprintereknek kedveznek, mert Magyarország nem a hegyekről híres… Úgy tudom, a Tour d Hongrie legmeredekebb utcája a pécsi Bárány!

Arra nem gondoltál, hogy egyszer kipróbáld magad ebben?
Nem. (nevet) Ahhoz, hogy valaki eredményes versenyző legyen, gyerekként el kell kezdenie ezért dolgozni. Szerintem nagyon megterhelő is a szervezetnek ez a sport, órákon át nehéz terepen tekerni, speciális étrendeken élni… Azt is hozzáteszem: ez egy elég drága sport, a kerékpárok vagyont érőek, speciális kialakításúak, ultra könnyűek, nagyon vékony kerekűek, a kormány is hajlított. Biciklizek, évente hosszabb távokat is megteszünk, de eleve nem vagyok versenyző típus. Amit viszont megtapasztaltam, az az, hogy

a kerékpárosok mennyire összetartanak - és ez független attól, hogy valaki versenyez vagy országúti-e a bringája vagy egyéb.

Több pozitív élményem is volt már e kapcsán. Például tekertem föl a tévétoronyhoz, majd meghalva, és egy szembejövő profi országútival tekerő biztatott, hogy ez az, hajrá! Vagy volt olyan, hogy megálltunk valamiért, elment mellettünk egy másik bringás, és mutogattuk neki, mennyire klassz a meze. Ő csak azt látta, hogy integetünk, és visszafordult, hogy megkérdezze, miben segíthet. A bringások összetartanak, bármi gond van, segítenek, figyelnek egymásra.

Egyre népszerűbb a bringázás Magyarországon, és örömteli, hogy itt rendezik a Tour de Hongrie egyik szakaszát!

Azt remélem, ez talán rávezeti a gépkocsivezetőket is arra, hogy vigyázzanak a bringásokra

– javult a helyzet e kapcsán Pécsen is, és tudom, hogy vannak olyan kerékpárosok is, akik nem úgy közlekednek, ahogyan kellene, de még van hova fejlődni ezen a téren az autósoknak is.

Mit üzensz a szurkolóknak?

Figyeljenek a versenyzőkre!

Nem mindig vannak kordonok, és volt már abból baleset, hogy egy szurkoló a kameráknak produkálta magát, és közben kifordult a bringás mezőny elé! Dőlt az egész sor! Szurkoljunk, de tényleg az út szélén, figyeljünk a bringásokra!

Kategória: