Egy Európa Bajnokság, ami nem csak a fociról szól

Franciaországban élőként első kézből tapasztalhattam meg a novemberi támadások utáni gyász, és a néhány nap múlva kezdődő labdarúgó Európa Bajnokság előtti aggódás hangulatát. Ez az írásom az utóbbiról szól, hiszen az Olimpia előtt ez a legfontosabb sportesemény a kontinensünkön. Ezt az eseményt homályosítja el a terrorveszély, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy (nyugat-)európai ember számára.

Bár a közhangulatban annyira nem érzékelhető a félelem, az előkészületek is azt mutatják, hogy a várható merényletek nem csak spekulációk. A stadionokat hetek óta kordonok és fegyveresek védik, ugyanúgy, mint a még épülő szurkolói zónákat. Bár a konkrét biztonsági intézkedések nem nyilvánosak, felröppent néhány hír, hogy milyen intézkedésekkel próbálják megvédeni a szurkolókat.

bizti_.jpg

Az egyik, számomra legérdekesebb a drónok használatának betiltása. Sem a stadionok, sem a fan zone-ok környékén nem használhatóak ezek a kis szerkezetek. Néhány hete a korábbi párizsi merényletek főszervezőjének laptopján találtak kétségbeejtő adatokat: a megszerzett információk arra utalnak, hogy nem csak robbantást és lövöldözést terveznek az IS katonái, hanem drónok segítségével vegyi fegyvert is be akarnak vetni. Ebből adódóan a francia hatóságok megtiltották a légtér használatát, a televíziós helikopterek is külön engedéllyel használhatják csak azt. Aki pedig megszegi ezt a korlátozást, annak minden bizonnyal komoly büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie. A légtérben tartózkodó összes drónt hatástalanítják, sőt valószínűleg a helyi erők sem használják majd őket, hogy elkerüljék a pánikkeltést.

Érdekes kérdés lehet a stadionba való bejutás. Az UEFA jegyvásárlásra vonatkozó szabálya szerint a jegyeket ellenőrző személyzet jogosult elkérni a személyazonosító igazolványokat. Mivel a belépők az igénylő nevére szólnak, ezért neki ott kell lennie a mérkőzésen, az általa meghívottak csak az ő kíséretében léphetnek be a mérkőzés helyszínére. Ennek ellenére több magyar fórumon is rengeteg jegyet kínálnak eladásra olyanok, akik nem tudnak részt venni a meccsen. Bár az igazoltatás csak lehetőség, a terrorveszély miatt jó eséllyel élnek majd a szervezők ezzel az eszközzel, hogy kiszűrjék a potenciális veszélyforrásokat.

biztonsag_cimalp.jpg

A szurkolói zónáknál is hasonló biztonsági intézkedések lesznek érvényben. Egy belépési ponton lehet áthaladni, ahol ellenőrzik a belépőket. A zóna egyébként teljesen elkerített, várhatóan szintén katonák őrzik majd az ott lévők biztonságát. Aki az utóbbi időben járt francia nagyvárosban, azok számára ez talán nem újdonság. A reptereken, vasútállomásokon és nagyobb tereken rendszeresen járőröznek az idegenlégió és a francia hadsereg tagjai.

Akikkel beszéltem, mind azt mondták, hogy nem a mérkőzéseken számítanak támadásokra.

Ha visszaemlékszünk a november 13-i merényletre, több kisebb étterem és kávézó vendége is életét vesztette. Ennek pedig nagyon egyértelmű üzenete van: sehol, senki nincs biztonságban. Bár várhatóan több országból is érkeznek rendőrök (ahogy ez például az angoloknál már egy jó évtizede szokás), be kell látni, hogy nem állíthatunk minden szurkoló mellé egy, a személyét óvó biztonsági őrt. A másik kritikus pont a tömegközlekedés lehet: várhatóan a forgalmasabb megállókat is őrizni fogják. Ezen kívül azt is hallani lehet, hogy a mérkőzések napjain ellenőrzik az adott városba belépő autókat. Ugyan ez nagy létszámú mozgosítást, és komoly szervezést igényel, de a hírek szerint csak Párizsban, mintegy tizenötezer katona és rendőr lesz az utcákon a mérkőzések ideje alatt.

belul_fanzone.jpg

Ragyogó napsütésben és melegben könnyebb észrevenni azt, aki valamit rejteget, ezért egy kis nyugalomra adhat okot az Eb idejére jósolt jó idő. A brüsszeli repülőtéren robbanóöveket használtak a terroristák, aminek detontárohoz vezető kábeleit kabát és kesztyű takarta - ilyesmit a nyári melegben könnyebben ki lehet szúrni.

Az utcákon járva nem látni a félelmet, de érezni lehet. Az emberek óvatosabbak, körültekintőbbek. Abban azonban mindenki egyetért, hogy nem hajlandóak másképp élni az életüket, mert azzal elismernék a terroristák győzelmét.

Végül, hogy ne negatív hangulatban záruljon a cikk, kívánok mindenkinek jó szurkolást, akár a helyszínen, akár a képernyőn keresztül. Vigyázzunk egymásra és magunkra! A legfontosabb pedig, hogy zúgjon a

HAJRÁ, MAGYAROK!

Kategória: