E-sport és PTE: dinamikus sikerek

Szellemi sport, mely keretében a sporttevékenység az ember–számítógép interface révén zajlik – ez lehetne az egyik definíció, amit az e-sportról adni lehet. A Chat GPT és a mesterséges intelligencia világában – no meg a világtrendek statisztikáit követve is – egyértelmű, hogy dinamikusan fejlődő sportágról van szó. Nemzetközi szinten az Olimpiai bizottság foglalkozik azzal, milyen módon lehetne az ötkarikás játékok közé emelni, hazai szinten a MESF is külön odafigyel rá. A PTE PEAC-on belül saját szakosztálya van, és e révén írták ki Magyarország első esport-ösztöndíját is. A szakosztály vezetőjét, dr. Novák Pált kérdeztem.

Minek köszönhető, hogy ilyen sikeres a PTE e-sportban?
Ez több tényező együttes hatása. Abban, hogy viszonylag előrehaladott e-sport életet tudunk élni, szerepet játszik a Magyarországon először a PTE-n bevezetett e-sport ösztöndíj, az e-sport menedzserképzési program, és a közös, aktív, jóindulatra épülő munka. A hallgatók is kimagasló önszervezésről tesznek tanúbizonyságot, remek a hallgatói csapat! Szinte minden kar képviselteti magát a köreinkben – az e-sport menedzser képzésünkre még MK-s hallgató is jelentkezett, mivelez egy taktikai és technikai sportág, nem gyakori művészek jelenléte. A League of Legends-ben az ÁOK hallgatóinak országosan kimagasló teljesítménye, de a MIK-en, a KTK-n, TTK-n és az ÁJK-n is vannak szuper játékosok.

Az érdeklődés fokát az is jól fémjelzi, hogy az ország első tudományos jellegű e-sport kurzusát, mely a PTE-n indult campus kredites tárgyként, mind a 10 szakról felvették, összesen tizenhat szakirányról idén.

Hogyan kell egy edzést elképzelni?
Ez attól függ, melyik játékról van szó. Bár a vezetés kifejezetten támogató, melyet ezúton is hálásan köszönünk és tényleg remek eredményeket tudhatunk magunk mögött már most, jelenleg sajnos nem áll rendelkezésünkre olyan helyiség, ahol rendszeresen edzéseket élőben meg tudnánk valósítani. Természetesen kapunk lehetőséget felkészülni ha szükséges és hardvereket is, de csak időszakosan tudunk fizikailag is összegyűlve edzeni, rangadókra készülve pl., így legtöbb edzésünk az online térben zajlik.. Ilyenkor van egy kijelölt edző, aki irányítja a játékosokat. A FIFA Por Club League csapat például hetente háromszor edzett, vasárnap pedig meccsedzést tartottak, és próbáltak technikai és taktikai lépéseket gyakorolni.

Úgy tudom, az első FIFA Bajnokságot is ti rendeztétek a PTE-n.
Így van, két éve! A Bajnokságon összesen 16 PTE játékosokból álló csapat indult és 3 hétig tartott a verseny (azóta rendeztünk még két fordulót, hasonló módon, de a mérföldkő ez volt). Minden héten két hivatásos futball kommentátor közvetített két mérkőzést élőben online. Fontos mérföldkő volt ez, hiszen Egyetemünk első hivatalos FIFA versenye professzionálisan, a játékosok és a közönség – de ami talán még fontosabb – a hallgatóink nagy megelégedése mellett ment végbe. Több pécsi sajtóorgánum is felkeresett bennünket, hogy hírt adhassanak a versenyünkről. Talán

ebből is látszik az e-sport és gamer kultúra hatalmas toborzó ereje a fiatalok körében.

A verseny során a hallgatói e-sport igényeket is felmértük és sikerült nagyon tehetséges játékosokat igazolni, amivel tovább növeltük az országban betöltött e-sport szerepünket (az abban az időben első osztályban játszó Hungarian Pro Club League csapatunk is új taggal bővült, ahogy azóta is számtalan kiváló játékosunk lett még, teljes Szakosztályunk lassan 100 fő profi játékosból áll és legnagyobb részük – amire nagyon büszkék vagyunk  - hallgatók). Igyekszünk folyamatosan monitoringozni a hallgatói igényeket és felmérni, mire van szükségük, mivel játszanának stb.

Milyen fordulópontokat tudnál kiemelni a PTE e-sport szakosztályának eddigi történetében?
Megrendeztük az ország első (és egyetlen) Call of Duty: Warzone bajnokságát, mely összesen 23743 emberhez jutott el. A nagy elérés miatt olyan szponzorok álltak mögöttünk helyi szinten, mint a Sörgyár Zrt., több pizzéria és étterem, Barbershop, országos szinten a Jägermaister.
Eddig példa nélküli egyetemi együttműködésben szerveztük meg igen nagy sikerrel a „PTE All Stars II.” nevű e-sport versenyt a League of Legends játékkal 2022-ben. A szervezők a PTE-PEAC E-sport Szakosztály, a PTE Sportiroda, a PTE ÁOK HÖK és a Magyar Gamer Szövetség voltak. 140 hallgatónk indult.
Részt vettünk a Local Hero Tour országos egyetemi bajnokságon 2022-ben, a hallgatóink részére volt fizikai kitelepülés is, egy 120 fős teremben lehetett LoL-ozni, FIFA-zni stb. Ez egy igazán kiemelt hallgatói szolgáltatás volt, óralátogatást is tettünk az e-sport kurzusom keretében velük.
Idén és tavaly részt vettek a PTE hallgatók a K&H Egyetemi E-sport Kupán is, dobogós helyet szereztek a PTE-sek mind a két évben. Itt fontos megjegyezni, hogy

mind a két évben a PTE nevezte a versenyre a legtöbb hallgatót országos szinten, a többi egyetemhez képest, mivel sikerült egy nagyon hatékony toborzási rendszert kidolgozni.

Ritkán szerveznek ilyen nagy volumenű versenyeket, idén ez volt az egyetlen, mely nyolc magyar felsőoktatási intézmény részvételével zajlott, és Egyetemünk hallgatói az egyetemek közötti bajnokságon komoly eredményeket értek el. Kiemelném Steller Benedek csapatvezető munkáját!
Részt vettünk a Tipp Mix Pro CS:GO Masters kupán is (ezen nem a hallgatóink indultak csak, de talán érdekes infó, hogy már olyan versenyeken is indítunk csapatokat, ahol lehet ránk fogadni Tip Mixen keresztül).

Mi a következő lépés?
Az e-sport menedzserképzés a PEAC e-sport szakosztály nem akadémiai jellegű képzése, melynek célja, hogy a jelentkezőket megtanítsuk arra, hogyan lehet ma Magyarországon egy e-sport csapatot vezetni és ebben az iparágban elhelyezkedni. A képzésre a szakosztálynál lehet jelentkezni.
Másodszor is meghirdetjük az esport-ösztöndíjat, melynek révén anyagilag tudunk támogatni egy olyan hallgatói e-sportolót, akinek tanulmányi eredményei is kiválóak. Jelentkezni várhatóan szeptemberben lehet majd.
Nyárra lecseng a szezon, a következő megmérettetések őszre várhatók, újabb egyetemi kupákkal.

Mi a jelenlegi és a jövőbeli hallgatókért vagyunk, azért dolgozunk, hogy tudjuk támogatni a PTE céljait munkánkkal, lehetőséget adjunk modern oktatási, kikapcsolódási, sportolási és kutatási tevékenységre tanulóink számára. Ezen felül szeretnénk tovább növelni a PTE hírnevét az e-sport területén.

Örömmel fogadjuk bárkinek a jelentkezését, érdeklődését!

Kategória: