5 érem Kazahsztánból!

2 arany, egy ezüst, két bronz a mérlege a magyar asztaliteniszező csapatnak a Türk Államok II. Universiadéján! Az eseményt a kazahsztánbeli Turkesztánban rendezték november 6 és 9. között. Asztaliteniszben Magyarországot egy olyan csapat képviselte, melynek többsége PTE-s hallgató, ráadásul edzőjük, Orosz Gábor is a Pécsi Tudományegyetemet erősíti. Orosz Gábort kérdeztük a verseny részleteiről.

Milyen volt a helyszín, milyen egyetemek, országok vettek részt az Universiadén?
A Türk Államok II. Universiadéja a kazahsztáni Turkesztánban zajlott. Az egyetemi játékokon 6 ország vett részt, a házigazda Kazahsztán mellett Azerbajdzsán, Törökország, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Magyarország. A magyar delegáció három sportágban képviseltette magát, melyek között helyet kapott az asztalitenisz is, ahol egy 3-3 főből álló férfi és női csapatot is ki tudtunk állítani. Örömteli, hogy a hat játékos közül négyen a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, közülük hárman a PEAC-ban sportolnak, edzőként, csapatvezetőként pedig engem ért a megtiszteltetés, hogy elkísérhettem az egyetemi válogatottat. A helyszínről, csakúgy, mint vendéglátóinkról kizárólag pozitív dolgokat tudunk mondani, a szállásunk, valamint az egész környezet pazar, kifogástalan volt, és a teremmel sem volt semmilyen probléma, remek helyszíne volt ez egy ilyen volumenű nemzetközi eseménynek.

Mennyiben volt más ez a verseny, mint például a Chengduban rendezett? Voltak visszatérő ellenfelek?
A Chengduban megrendezésre került Egyetemi Világjátékokkal azért nehezen összehasonlítható, hiszen az az egyetemi sportrendezvények csúcsa, ilyen nagyságrendű világesemény nincs más, amit hallgatóknak rendeznek. Az eddigi években mi főként európai egyetemeknek kiírt megmérettetéseken vettünk részt, ami szintén egy nagyon nagy kihívás, rengeteg minőségi ellenféllel találkoztunk ezeken, a mostani versenyt is ennek megfelelő erősségűnek mondanám.

Bár „csak” öt ország sportolóival kellett megküzdenünk, de amíg ezeken az európai játékokon egy felsőoktatási intézményből lehet csak kiállítani csapatokat, itt, csakúgy, mint Chengduban, országos egyetemi válogatottak mérkőztek meg egymással, ami nagyban növelte az egyes ellenfelek játékerejét.

A már évek óta komoly riválisunknak mondható török csapat a mostani versenyen is itt volt, ők itt is az esélyesek közé tartoztak. A többi nemzet sportolóival még nem, vagy csak elvétve találkoztunk az eddigiekben, de gyorsan szembesültünk vele, hogy rengeteg jó játékos van ebben a térségben is, a kazahsztáni csapat pedig véleményem szerint bárkivel képes lenne felvenni a versenyt.

Azt Chengduban is tapasztaltuk, hogy asztaliteniszben mennyire jók az ázsiaiak. Mennyire tudtatok kifejezetten ellenük készülni?
Hogy mennyire jók az ázsiaiak azt mi is a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg Chengduban. Egyetemi szinten is nyilvánvaló volt, hogy Kína magasan kiemelkedik a mezőnyből, de a japán, a tajvani és talán a hongkongi csapat is az európai élmezőny előtt járt. Óriási fegyvertény volt, hogy a nyáron sikerült megvernünk Koreát, hatalmasat küzdöttek a srácok, és bár a mostani ellenfeleink közé tartozó török és kazahsztáni csapat is kiváló játékosokból áll, de ők azért a verhető kategóriába tartoznak, a mi játéktudásunkkal hasonló szinten állnak. Külön erre a versenyre, vagy az ázsiai játékosokra nem igazán készülünk, javában tart a bajnoki idény és a versenyszezon, minden játékos a saját klubjában végzi a felkészülést. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a PTE hallgatói a PEAC játékosai is egyben, így egy helyen tudnak edzeni, folyamatosan nyomon követjük, segíteni tudjuk felkészülésüket, de amikor lehetőségünk van rá, egy nagyobb nemzetközi egyetemi verseny előtt közös összetartásokat is szervezünk.

Mik voltak az eredmények, ki tudál-e emelni bárkit a csapatból?
Mivel a mezőny erősségét nem nagyon ismertük, így nehéz volt előzetes célkitűzéseket megfogalmazni, de

bíztam benne, hogy a csapatversenyen jó esélyeink lesznek, és talán az egyiket sikerül majd megnyerni. Három-négy éremmel terveztünk, de örömmel mondhatom, hogy öttel zártuk a játékokat.

A férfi csapatunknak óriási küzdelem, egy végletekig kiélezett 3:2-es Kazahsztán elleni győzelem után sikerült megnyernie a versenyt, míg női hallgatóink ugyanilyen arányban maradtak alul a döntőben a törökök ellen, de az ezüstérem is kiváló eredménynek mondható. Az egyéni számokban már a sorsolásnak és a fáradtságnak is komoly szerepe van, de szerencsére itt is szép sikereknek örülhettünk. Női egyéniben Laskai Írisz által egy arany, Dari Helga révén pedig egy bronzérmet szereztünk, míg férfi egyéniben Molnár Dávid is bezsebelt egy harmadik helyet, külön örömteli, hogy mindhárman a Pécsi Tudományegyetem hallgatói. Kiemelni nem nagyon szeretnék senkit, hiszen az egész versenyen végig a csapategység volt a társaság erénye, erőssége, mindig volt, aki előlépett a nehéz, sorsdöntő pillanatokban, mindenki nevéhez fűződik egy-egy mérkőzés eldöntő, megfordító győzelem.

Talán Laskai Íriszt lehetne mégis megemlíteni, aki végig fantasztikus játékot mutatva nyerte meg a női egyénit, ami bár előzetesen meglepetésnek mondható, de az aznapi játékát, a legyőzött ellenfeleit elnézve korántsem tekinthető annak, teljes mértékben megérdemelt, óriási teljesítmény volt!

Hogyan értékeled összességében a versenyt?
Úgy gondolom összességében nagyon sikeres versenyt zártunk, az 5 éremmel a sportági összesített pontversenyt megnyertük, valamint a magyar küldöttség legeredményesebb csapata is az asztaliteniszezők lettek, úgyhogy nagyon büszke vagyok minden játékosunkra! Minimális hiányérzet maradt azért bennem, nagyon sajnálom az elvesztett női csapat döntőt, hiszen egy karnyújtásra voltunk a sikertől, egy pontra voltunk a végső győzelemtől. Nagyon sajnáltam a lányokat, mert az egész versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, megérdemelték volna a győzelmet. Telhetetlenek azonban nem lehetünk, a sport már csak ilyen, rengeteg kiélezett mérkőzést nyertünk meg a versenyen, sajnos ezt most nem sikerült, legközelebb talán ez is meglesz, de így is

maximálisan elégedett vagyok a hallgatók hozzáállásával és eredményeivel, hatalmas élmény és megtiszteltetés volt ez számomra is!

A magyar asztalitenisz válogatott tagjai:

Dari Helga (PTE KTK), Fejős Anna (SZTE), Laskai Írisz (PTE ETK)
Molnár Dávid (PTE ETK), Huzsvár Erik (KRE), Mihalovity Dominik (PTE ETK)
Edző: Orosz Gábor

Kategória: