Versenykiírás (PTE 3x3 Kosárlabda Kupa)

PTE 3x3 KOSÁRLABDA KUPA

Versenykiírás

2021.11.23.

Versenyszabályok:

A mérkőzés rendes játékideje egyszer 10 perc futóórával. Azonban az a csapat megnyeri a mérkőzést, amelyik a rendes játékidő vége előtt 21 vagy több pontot szerez. Ez a szabály csak a rendes játékidőre vonatkozik (a lehetséges a hosszabbításokra nem). Ha a rendes játékidő végén egyenlő az állás, hosszabbítás következik. A hosszabbítás előtt egy 1 perces szünetet kell tartani. Az a csapat nyer, aki először szerez 2 pontot a hosszabbításban

A csapat feladással veszíti el a mérkőzést, ha a kezdésre kiírt időpontra nem rendelkezik 3 játékra kész játékossal. Feladás esetén az eredményt w-0 vagy 0-w-vel kell jelölni (a „w” win-t, mint győzelmet jelent). A csapat feladással veszíti el a mérkőzést, ha idő előtt levonul a pályáról vagy csapatának összes játékosa megsérült és/vagy kizárták a játékból. Ez esetben győztes csapat dönthet arról, hogy a pályán elért eredményét viszi tovább, vagy úgy regisztrálják, hogy ellenfelük feladással veszítette el a mérkőzést. Az így vereséget szenvedő csapat eredményként is 0 pontot visz tovább.

Ha nem sérülések miatt, hanem más okból veszíti el feladással a csapat a mérkőzést, úgy őket ki kell zárni a teljes versenysorozatból.

A kupán mind női, férfi és vegyes csapatok is részt vehetnek, létszámuk 3+1 fő csapatonként.

Pontok

  • A 6,75 m-es félkörön belülről elért kosarak értéke 1 pont.
  • A 6,75 m-es félkörön kívülről elért kosarak értéke 2 pont.
  • Minden sikeres büntetődobás értéke 1 pont.

Személyi hibák és büntető dobások

A büntetőszabály hatálya alá kerül egy csapat (bónuszba), amennyiben elkövet 6 hibát. Egy játékos nem zárható ki a játékból az általa elkövetett hibák száma miatt (kipontozódás), kivéve, ha kizáró hibát ítélnek ellene.

A 6,75 m-es félkörön belülről megkísérelt dobások közben történő személyi hibáknál 1 büntetődobást, míg a vonalon kívülről megkísérelt dobások közben történő személyi hibáknál 2 büntetődobást kell ítélni.

Sikeres mezőnykísérlet közben történt hibák után a dobó jogosult még 1 ráadás büntetődobásra.

Ha egy csapat a 7., a 8., vagy a 9. hibáját követi el, ellenfele minden esetben 2 büntető dobására jogosult. A 10. és minden azt követő hiba esetén a vétlen csapat, mindig 2 büntetődobásra és labdabirtoklásra jogosult. Ez a szabályozás mezőnykísérletnél történt hibák esetén is érvényes.

A technikai hiba büntetése 1 büntetődobás és labdabirtoklás, a sportszerűtlen hiba büntetése 2 büntetődobás és labdabirtoklás. A játék labda kezeltetésével folytatódik a 6,75-ös vonal mögött, a palánkkal szemben.

Minden sikeres mezőnykosár vagy büntető után: a kosarat kapó csapat támadása azzal kezdődik, hogy labdavezetéssel vagy passzal kihozza a labdát a kosár alól (nem az alapvonal mögül) a 6,75 m-es félkörön kívülre.