Ismét PTE-s autó a BAMAKO Rally-n

Dr. Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Közgazdaságtudományi Kar alumnusa és oktatója, Barnaki Zoltán ötletgazda (PTE KTK alamnus) és Szász István (PTE TTK alumnus) indul majd a PTE-t képviselve az idei BAMAKO Rallyn. A jótékonyság jegyében zajló megmérettetésen 40 napon át 20.000 kilométert tesznek meg egy Honda gépkocsival Freetown-ig. A részletekről január 17-én tartottak sajtótájékoztatót a PTE Szenátusi Termében.

„Örülök, hogy a Pécsi Tudományegyetem ismét támogatni tudja a BAMAKO-t a maga szerény módján. Kevés problémát és a terveknek megfelelő célbaérést kívánok a csapatnak!”

– jelentette ki dr. Miseta Attila rektor.
 „2020-ban indult először PTE-s csapat a BAMAKO-n, egy vörös Ladával indult útnak Fáth Gergely alumnus. Ma talán még az akkorinál is fontosabbnak tartjuk afrikai kapcsolatainkat!” – mondta el dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője, utalva egyebek közt arra, hogy 2009. óta Afrika Kutatóközpont működik az egyetemen.

„Az idei csapat indulása erősíti a PTE nemzetközi láthatóságát, ami azért is fontos, mert egyre kiélezettebb verseny zajlik a hallgatókért. Ebben a BAMAKO a PTE számára igazi színfolt”

– tette hozzá.
Dr. Gonda Tibor, Barnaki Zoltán és Szász István régóta barátok. „Húsz napig összezárva még nem voltunk, nem tudni, mennyire fogjuk még egymást szeretni a tizedik nap végén” – mondja nevetve dr. Gonda Tibor, de hozzáteszi: „Tudunk toleránsak lenni egymás iránt, nem tartok attól, hogy ne lenne harmónia a csapattagok között végig az úton.” A PTE Közgazdaságtudományi Karának oktatója azonban már előre tudja, hogy nem lesz jelen a visszaúton: „Szemeszterkezdésre már újra Pécsett leszek.

A BAMAKO oktatóként, szakmai szempontból is fontos számomra, hiszen olyan helyeken is járunk majd, ahol az európai turisták igényeire szabott feltételek vannak jelen, de olyan országokba is eljutok, ahol a turizmus alapfeltételei sem adottak.”

Ami a járművet illeti, a csapattagok bizakodók: „Üzembiztos, jó autóval indulunk, aminek elvileg ezt a 20.000 kilométert kell tudnia. Az nem teljesen tiszta, milyen terepviszonyok várnak ránk. A napokban kaptunk egy 50-60 oldalas itinert ennek részleteiről, és kiderült, hogy sok szakaszon földúton kell majd haladnunk, ami csapadékos időben gondot okozhat. De ez a szépsége ennek a programnak, rejt egy kis izgalmat is magában.” Ami a homokot illeti, dr. Gonda Tibor így fogalmazott: „A nagy dűnéket kikerüljük majd, nem vagánykodni akarunk. A dűnéket csak a BAMAKO versenyében a helyezésekért elindult 40 autó érinti majd a 200-ból. Kaptunk tanácsokat - alacsonyabb légnyomásra kell állítani a gumit, és hogy használjunk speciális, lyukacsos fémlapokat, ha elakadunk. De erre a ralira az a jellemző, hogy nagyon baráti a légköre, rendkívül segítőkészek a szervezők és részetvevők: nem véletlen, hogy az elmúlt 15 évben egy kocsi sem ragadt a sivatagban.” 

A tapasztaltak tanácsai alapján a 60 kilónyi támogatáson felül is több dolgot igyekeznek vinni, mint amennyi elsőre elegendő lenne. „Tartunk a fertőzésveszélytől, így elég sok konzerv élelmiszert pakoltunk be, tartalék dízelolajat, és természetesen vizet” – tájékoztat dr. Gonda Tibor.
A BAMAKO idei fő célja egy Freetown utcagyerekei számára indított boksziskola, és Sierra Leone első szörfiskolájának támogatása, de az út során is jótékonykodnak a versenyzők. „A BAMAKO jótékonysági részét a szervezők nagy alapossággal készítik elő: az itinerünkben szerepel, hogy melyik, és milyen feltételekkel rendelkező faluban adhatunk át adományt, és pontosan mire lenne szükségük a helyieknek. Az útvonal mentén már előre rögzítettük a felsőoktatási kapcsolatok építésének lehetőségét is” – mondta el dr. Gonda Tibor.

Hozzátette: „Szokták mondani, hogy az élet a legjobb dramaturg. Így lehet, hogy a legrégibb, 1367-ben alapított magyar egyetemről indulunk, és első támaszpontunk Fezben, a világ legrégebbi, 800-ban alapított egyetemének városában lesz. A Sierra Leone-i kormány is magas presztízsűnek tartja ezt a futamot, már most tudni lehet, hogy miniszterek fogadnak minket, de azt remélem, az ott tanuló és nálunk végzett helyi hallgatók is eljönnek majd a befutóra. Azt remélem, a PTE afrikai promóciójához is hozzá tudunk a kalandtúrával járulni.”

A BAMAKO január 26-án indul. „Az útról természetesen a Pécsi Tudományegyetem közösségimédia-csatornáin is hírt adunk majd, ezért is érdemes az egyetem Facebook és Instagram oldalát figyelni”

– tette hozzá Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetője. 

A versenyről:
A legendás Dakar Rally egyetlen szellemi örököst hagyott maga után. A Budapest-Bamako a sivatagi rally-k lángját viszi tovább Afrikában. A költségek elviselhetőbbek, a szabályok kötetlenebbek, de a kaland és a kihívás változatlan. A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A Bamakon egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól.
Forrás: budapestbamako.org

Kategória: