Spin Baby, Spin!!!

Lehet SpinRacing edző az, aki nem tud biciklizni?

Lehet állandóan teltház egy SpinRacing edzésen?

Lehet aktív hallgatóként heti 15 edzést tartani?

Hogy lehet az, hogy a SpinRacing még mindig nem olimpiai sportág?

Sólymos Viki 22 éves, a PTE BTK Kommunikáció- és médiatudományi szakán tanul. Szabadidejének nagy részét kitölti a munkája és hobbija: Viki az egyetem mellett a pécsi Life1 egyik legsikeresebb SpinRacing edzője!

S hogy mi inspirálta arra, hogy edző legyen? Nem szerette volna, ha duci kislányként mutogatnak rá. Összeszorított fogakkal elkezdett keményen edzeni, küzdött, kitartott, s elérte célját: két éve tart teltházas edzéseket, s mára már hetente 15 alkalommal dobja fel vendégei adrenalin szintjét. Akármennyire hihetetlen a SpinRacingtől Vikit még az sem tántorította el, hogy nem tud hagyományos biciklin tekerni.

Hogyan tudod összeegyeztetni az edzőséget a sulival?

Az egyetem első másfél évében még nem voltam edző, azt követően volt 1-2 óra, amelyek ütköztek az edzésekkel, de próbáltam úgy felvenni az órákat, hogy ezt elkerüljem. Természetesen a suli az első, és mindig megoldom valahogy… az ott tanultakat pedig teljes mértékben tudom kamatoztatni az edzői életben is. Volt már olyan tanárom, aki csak azért jött el egy edzésemre, mert kíváncsi volt, hogy hogyan használom a kommunikációs tanulmányaimat. Ő még a Facebook oldalamat is követi, amiért nagyon hálás vagyok neki.

Hogyan tettél szert ilyen széles vevőkörre?

Fontos, hogy az óra szakmailag jól épüljön fel. Ezen túl lényeges a kommunikáció is, amelybe beletartozik az Facebook oldalam aktív kezelése. Ebből a kettőből alakul ki egy masszív csapat. Terveztem már a csapatnak pólót, karkötőt, bögrét, folyamatosan vannak nyereményjátékok is, s minden hónapban szervezek tematikus órát. Volt már, hogy farsangi jelmezbe, húsvéti nyulaknak öltözve, vagy éppen neonszínekben vidámkodtunk. Edzőként a csapatpóló („Spin Baby, Spin!!!” „Spin now, wine later” „Spin now, coffee later” felirattal) nekem is nagy energiát ad, hiszen látom, hogy velem szemben 25 ugyanolyan pólóban tekernek, és nem kérdés, hogy ez a csapatnak is hatalmas löketet ad. Fontos az is, hogy ismerjék egymást a vendégeim, hiszen tudom jól, hogy az is motiválja őket, ha olyan emberrel edzenek, akit ismernek és kedvelnek. Már egy mosoly, egy aprócska jel is hatalmas motivációt tud nyújtani.

Hogyan készülsz az edzéseidre?

Nekem nincs bicajom, így otthon nincs is lehetőségem gyakorolni. A lényeg a jó ütemérzék, lassan 2 év után már ráállt a fülem azoknak a zeneszámoknak az ütemeire, amikre tekerünk. Ehhez egy számot minimum 3-4-szer meg kell hallgatnom, minden kis rezdülését ismernem kell. Legalább egy fél nap, ameddig összeállítok egy CD-t egy edzéshez. Már több mint 90 CD van a tarsolyomban, amikkel változatossá tudom tenni az edzéseket.

Hogy tudsz mindig vidám lenni? Honnan ez a sok energia?

Az edzések során figyelek arra, hogy ne csak a testet, hanem a lelket is eddzük. Egy edzésnek kikapcsolódásnak kell lennie. Maximálisan feltölt az, hogy tudom, hogy hétfőn más csapat jön, mint kedden, így igen változatos. Sokat beszélgetünk, viccelődünk, és ez sok energiával tölt fel az edzés mellett.

Kiknek ajánlod az edzéseid?

Nálunk a magasság a fő limit, minimum 150 cm-nek kell lennie az illetőnek ahhoz, hogy tekerhessen, mert annál lejjebb sajnos nem tudjuk tenni az ülést. Fontos az is, hogy elég érett legyen a sportolni vágyó, hogy tudja, hogy mit jelent egy fék, egy bicikli, mert komoly baleset is történhet, ha nem figyelünk oda kellően. Felső korhatárt viszont nem tudnék mondani, mert nem hiszek abban, hogy a fittség a kortól függ. Anyukám például heti 5 edzésemen ott van, sőt a kedvencei a hétvégi 90 perces edzések. Tehát nálam a fiatalabb és az idősebb korosztály is együtt tud tekerni.

Járnak hozzám vegyesen férfiak és nők is. Jelenleg a férfi csapattagok arányát szeretném növelni, ma például már 6 fiú volt az egyik edzésen.

Hogy bírja a családod a tempós életmódod?

Sok szülő van, aki ellenzi a túlzott mozgást, de anyukám mindig is támogatott. Az első sorokban ő is mosolyogva teker az edzéseken, és ez nagyon sok energiát ad. A barátom kicsit nehezebben bírja, főleg amikor csapattekeréseket szervezek, mert ez általában több feszültséggel jár. Másrészről véleménye szerint amióta több edzést tartok, jobb a kiállásom és magabiztosabb is vagyok.

Mennyire vagy megelégedve a mostani életeddel?

Nagyon jól érzem magam a bőrömben. Nagyon sok tervem van, most szereztem alapdiplomát, szeptembertől elkezdem a kommunikáció MA-t, és Budapestre is járni fogok egy képzésre. Ezen kívül szeretnék TDK-zni is, és a doktori képzést is el szeretném végezni. Több lehetőséggel már látok egy utat, amerre haladnom kell, és ez szintén energiával tölt fel. A tekerést biztosan folytatni fogom, így az életem fő játéka továbbra is az lesz, hogy hogyan tudom összeilleszteni a sportot a tanulással.

Kérlek fejezd be a mondatot: „Ha nagy leszek, ……………”

….nagyon sportos médiakutató leszek! (nevet)

Kategória: