Dubrovniki meglepetés: szuperjók a röpiseink!

A PTE idén kapott először meghívást a Dubrovniki Egyetem Karácsonyi Sportfesztiváljára. A rendezvényt tavaly december 15 és december 18.-a között rendezték meg 20. alkalommal. Vedran Jelavic emléktornaként. A sporteseményre minden intézmény két csapattal nevezhetett, férfi kosárlabdában, illetve női röplabdában. A PTE női röplabda csapattal képviseltette magát és kitűnő munkával második helyezést ért el a 10 csapatos tornán. Zágráb, Maribor, Opatia, Zadar, Zenica is a vert mezőnybe került. A döntőben a koszovói Pristina csapata győzött ellenünk, de fontos megjegyezni, hogy ők nemcsak a röplabdát, hanem a fiú kosárlabdát is megnyerték (utóbbiban Maribor capata lett ezüstérmes). A verseny mellett a csapat éjjel és nappal is megnézte Dubrovnik  világörökséghez tartozó óvárosát és hazafelé megálltak Mostarban is, annál a hídnál, melyet Csontváry megfestett és a polgárháború után magyarok építetek újra.

Az UnivPécsnek Szarka Vivien, Schrauff Júlia, Patonai Dóra, és Fodor Dániel mesélt részleteket a Dubrovnikban töltött időről.

Mennyire összekovácsolódott csapattal indultatok?

Schrauff Júlia: Külön csapatokban és egymás ellen is játszottunk már, de így együtt, ebben a formában még nem. Együtt sajnos nem volt alkalmunk készülni, de mindenki edzett vagy játszott a megelőző hetekben.

Patonai Dóra: Én viszont merném azt mondani, hogy igen. Sokan együtt játszanak, illetve játszottak a csapatból, voltak már korábban is versenyeken. Én az első félévemet kezdtem az egyetemen, így még nem voltam a csapathoz szokva, ám ez nem jelentett problémát. Hamar be tudtam illeszkedni, sikerült jó kapcsolatot kialakítani a csapat minden tagjával.

Mi a legnehezebb ebben a sportban?

Szarka Vivien: Mint minden sportnak, ennek is vannak saját, sportágból adódó nehézségei, de inkább, mint általánosságban a sportokra jellemzően az életmód a nehezebb, hiszen az lemondásokkal és komoly döntésekkel jár.

Fodor Dániel: Laikus szemmel a röplabda egyszerű sportnak tűnhet, ennek ellenére egy összetett, komoly koncentrációt és figyelmet igénylő sport, így ha fejben már picit fárad az ember, az egyből meglátszik.

Patonai Dóra: Számomra is az egyik legnehezebb az állandó koncentráció, de akkor sem adom fel, ha rosszabb napom van és nem úgy megy, ahogy szeretném. Nehéz kizárni a külső tényezőket, és csak arra figyelni, ami a pályán történik. Illetve, ha a másik ront, nem őt hibáztatni, inkább bíztatni, segítni. A röőlabda csapatjáték, így mindenképpen rá vagy utalva másokra is, alkalmazkodni kell egymáshoz, támogatni kell egymást. Ehhez kell a csapatszellem.

Milyen volt Dubrovnikban?

Patonai Dóra: Hatalmas élmény volt. A város maga gyönyörű volt, megérte a hosszú utat. Lehetőségünk volt eljutni az Óvárosba is, illetve végigsétálni a várfalon. Talán ez volt a legcsodálatosabb látvány, amit az út alatt láttam. A szállás és az ellátás is szuper volt. A csapat hamar megtalálta az összhangot, így a szabadidő és a meccsek közti szünetek is kitűnően teltek.

Szarka Vivien: A dubrovniki pár nap nagyon nagy élmény volt mindenki számára, mert a csapatból sokan most vettek részt először ilyen tornán így ez egy pluszt jelentett mindenkinek. A hely pedig fantasztikus, a tengerpart pedig mindenkinek egy örök álom. Ez volt itt az első tornánk de nagyon bízunk benne, hogy lesz folytatása és lesz lehetőségünk megjelenni ezen az eseményen a következő években is.

Fodor Dániel: Azt azért meg kell jegyeznem, hogy szervezésben van még hova fejlődniük a rendezőknek: például egy nemzetközi tornán beszélhetnének néha angolul is, nem csak horvátul.

Milyen visszajelzések érkeztek a meccsről?

Patonai Dóra: Csapatunk megkapta a torna végén a fair play díjat. Úgy gondolom, ez már önmagában is sokatmondó visszajelzés. Sok dicséretet kapott a csapat, úgy hallottuk, hogy jövőre is szívesen várnak minket vissza.

Ha valaki el akarna kezdeni röplabdázni, mit ajánlotok neki?

Szarka Vivien: Hogy mindenképpen próbálja ki mindenki, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány, mert egy nagyon látványos, élvezhető sport és nem mellesleg egy nagyon jó közösség is a pécsi röplabda klub.

A csapat tagjai: Szarka Vivien, Schrauff Julia, Kulcsár Petra, Székely Barbara, Magyar Liza, Németh Zsófia, Molnár Mercédesz, Tenyér Sára, Patonai Dóra, Szekeres Krisztina, a csapat edzője Fodor Dániel, a csapatvezető Hári József

Kategória: